Bírság várhat a közterületen dohányzó kiskorúakra

Bírság várhat a közterületen dohányzó kiskorúakra
A közterületi dohányzást a kiskorúak számára megtiltó jogszabályjavaslatot terjesztett a parlament elé a törvényhozók egy csoportja – közölte az Agerpres hírügynökség.

A dohányzás egészségkárosító hatásainak visszaszorításáról szóló 2002/349-es törvényt módosító javaslatot a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a kisebbségek parlamenti frakciójához tartozó 29 képviselő és szenátor írta alá. A tervezetet előbb a szenátusnak kell megvitatnia, majd a képviselőház elé kerül, amely döntő házként szavaz róla.

A tervezet minden 18 éven aluli személy számára tiltja a dohányzást a közterületen, azaz a közutakon, a parkokban, a stadionok és a sportpályák területén, kulturális intézményekben, előadótermekben, gazdasági egységekben, tömegközlekedési eszközökön, vonat- és buszállomásokon, repülőtereken, a magán és az állami oktatási intézmények területén, illetve ezek 200 méteres körzetében. Az előírások megszegése 100 lejtől 500 lejig terjedő bírsággal büntethető – áll a tervezetben.

Az indoklásban a kezdeményezők többek között az Országos Drogellenes Ügynökség (ANA) egyik felmérésére hivatkoznak, amelynek értelmében aggodalomra ad okot a fiatalok dohány-, alkohol- és kábítószer-fogyasztása. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy míg a közterületen történő alkoholfogyasztást bünteti az 1991/61-es törvény, a dohányzást sem ez, sem más jogszabály nem szankcionálja, így a fiatalok dohánytermék-fogyasztásának csökkentésére irányuló erőfeszítések eredménytelenek.

Borítókép: Illusztráció