Bicikliutat épít a Kolozs Megyei Tanács

Bicikliutat épít  a Kolozs Megyei Tanács
A megye nyugati részén, a hegyvidéken 92,4 kilométer hosszúságú bicikliút-hálózatot alakít ki a Kolozs megyei önkormányzat, amelyre közösen Bihar és Fehér megyével a helyreállítási alapból nyert finanszírozást.

A pályázati kiírás értelmében a bicikliút-hálózatnak legalább három megyét kell átszelnie és mininum 150 kilométer hosszúnak kell lennie. A projekt Kolozs megyei szakaszának összértéke 37,7 millió lej, vagyis hozzávetőleg 7,6 millió euró. A mostani beruházás annak a stratégiának a része, amelyet 2021 nyarán kötöttek Fehér, Bihar és Kolozs megye tanácsai, 10 évre szólóan, az Erdélyi-szigethegység infrastruktúrájának és turizmusának fejlesztése érdekében.

„Örvendünk, hogy a két éve elkészült kalotaszentkirályi kerékpáros szakasz után, tavaly Bánffyhunyadon is megépült az összekötő szakasz, a kolozsvári metropolisz-övezet bicikliút projektje is halad, és a megye több települése is pályázott kerékpárút kialakítására a helyreállítási alapból, például Körösfő, Bálványosváralja, Mikeháza. A magyar közösségnek megéri, hogy az RMDSZ kormányon van, hisz több ezer kilométer új, településeket és megyéket összekötő turisztikai kerékpárút épülhet. Uniós és hazai forrásokból – fejlesztjük, modernizáljuk közösségeinket, településeinket és az országot. Ha jól gazdálkodunk a rendelkezésre álló pénzekkel, pár év leforgása alatt több évtizedes lemaradásokat tudunk behozni” ‒ mondta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, akit a Kolozs Megyei RMDSZ sajtóközleménye idéz.