Beethoven előtt tiszteleg a TVR

Beethoven előtt tiszteleg a TVR
Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulójára emlékezik speciális műsorával a Román Közszolgálati Televízió (TVR) december 17-én, 19-én és 31-én.

A december 17-i évfordulón a TVR3 csatornán este nyolc órától a nézők bekapcsolódhatnak a 2017-es bukaresti George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál egyik koncertjébe, a romániai Ifjúsági Zenekar Domingo Hindoyan örmény-venezuelai karmester által vezényelt előadásába, amelyen Beethoven 1. C-dúr zongoraversenye, valamint 9. szimfóniája hallható.

December 19-én, 20.05-től a TVR2 elsők között vetíti a 2020-as Louis van Beethoven című filmet, amely speciálisan az idei évfordulóra készült. Az életrajzi alkotás online premierje októberben, a Biberach Filmfesztiválon volt, a román televízió pedig egyike azon kevés televíziós állomásoknak, amelyek már karácsony előtt sugározhatják.

Végül december 31-én, déli tizenkét órától a zeneszerző szülővárosában, Bonnban zajló december 17-i Beethoven-évfordulós koncertbe kapcsolódhatnak be az érdeklődők, amelyen fellép a West-Eastern Divan Zenekar Daniel Barenboim karmester vezényletével.

(Borítóképen a romániai Ifjúsági Zenekar) 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér