Baleset érhette az iráni elnököt szállító helikoptert (Frissítve)

Nagy erőkkel keresik az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, balesetet szenvedett helikoptert – közölték az iráni állami hírügynökségek vasárnap.

A tájékoztatás szerint keresőkutyákkal és drónokkal ellátott negyven mentőcsapatot indítottak a hegyvidéki erdős térségbe. Ahmad Vahídi belügyminiszter annyit közölt, hogy a mentőalakulatok az időjárási körülmények és terepviszonyok miatt csak nehezen tudnak eljutni a térségbe. Egy helyi tudósító élő bejelentkezése során sűrű köd volt látható a háttérben. Egy másik riporter időközben arról számolt be, hogy besötétedett és elkezdett esni a térségben. A jelentések ellentmóndóak, egyesek leszállásról, mások balesetről szóltak. 

Az iráni vezérkar elrendelte, hogy a hadsereg és a Forradalmi Gárda minden leheséges erőforrással támogassa a kutatást. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az IRNA helyi hírügynökség jelentése szerint igyekezett megnyugtatni a lakosságot. Arról biztosított mindenkit, hogy nem lesznek fennakadások a kormányzati tevékenységben, s az államügyekre nem lesz kihatással az incidens. Ebrahim Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. Az incidens az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett, a visszaúton történt, és a helikopteren tartózkodott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is – jelentette a TASZSZ az Irna iráni hírügynökségre hivatkozva. Szintén a gépen utazott Kelet-Azerbajdzsán kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője. A hatóságok egyelőre nem tudtak kapcsolatba lépni az elnök kíséretével, így a gépen utazók sorsáról sem tudni. Az állami televízió megszakította műsorát és képsorokat mutatott az elnökért országszerte imádkozó hívekről. Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy szorosan nyomon követik a fejleményeket és a történtekről tájékoztatták Joe Biden amerikai elnököt.

FRISSÍTÉS

Esti beszámolók szerint állítólag megtalálták a helikoptert és felvették a kapcsolatot két utasával, de pontos információkat nem adtak – közben más hírügynökségek cáfolták ezeket az állításokat.  A Mehr iráni hírügynökség korábban arról is tudósított, hogy a mentést és keresést nem lehet a levegőből végezni, mivel továbbra is rossz az idő, de több hegymászócsapat is érkezett. Ahogy azonban közeledik az este, a sötétedés is nehezíti a mentést.

Mohamad Mokber első alelnök vezetésével Iránban vasárnap este összehívták a kabinet vészhelyzeti ülését az Ebrahim Raiszi elnököt és Hoszein Amirabdollahián külügyminisztert szállító helikopter balesetét követően - jelentette az IRNA helyi hírügynökség.

Borítókép: illusztráció (MTI/ iráni elnöki hivatal)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Alig több mint egy héttel a július 26-án kezdődő párizsi nyári olimpia előtt, magas készültségben vannak a francia hatóságok a különféle szervezetektől érkező fenyegetések miatt, számolt be a híradó.hu portál. A Euronews arról tájékoztat, hogy katonák ezreit küldték a francia fővárosba, hogy segítsék a párizsi rendőröket az olimpia ideje alatt a játékok biztosításában. Néhányan közülük korábban Maliban vagy Afganisztánban is teljesítettek szolgálatot. Ideiglenes tábor létesült, 4500 katona települt a francia főváros peremére. A készültség nem véletlen, hétfőn ugyanis már megsebesítettek egy rendfenntartót: a párizsi Gare d’Est pályaudvaron egy migrációs hátterű férfi megkéselt egy, az olimpia biztonságáért felelős terrorelhárító katonát.
Külpol