Bajnokságról bajnokságra: focikörkép

Bajnokságról bajnokságra: focikörkép
Folytatódott a nagyüzem az európai labdarúgó topligákban, mérkőzéseket pótoltak, bajnoki és kupameccseket játszottak az öreg kontinensen.

A Juventus nyerte az olasz Szuperkupát

A Juventus labdarúgócsapata kétgólos győzelmet aratott az SSC Nápoly felett az olasz Szuperkupáért kiírt szerdai mérkőzésen. A Zebrák az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo találatával szereztek vezetést a 64. percben, a végeredményt pedig Alvaro Morata állította be a rendes játékidő hosszabbításában. A portugál támadónak ez volt pályafutása 760. gólja, ezzel megelőzte Josef Bicant, így a labdarúgás történetében immáron ő jegyzi a legtöbb hivatalos találatot. A torinóiak 16. fináléjukon kilencedik alkalommal hódították el a trófeát, míg a nápolyiak negyedik döntőjükön másodszor kaptak ki.

A portugál sztár megtisztelő címe ugyanakkor nem hivatalos, ráadásul némileg vitatott is, mivel a nemzetközi szövetség (FIFA) nem vezet erről statisztikát, s amíg több szaklap élre állt a hivatalos találatok terén, más források szerint viszont még nem ő az első. A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó IFFHS szerint Pelé nyolc góllal vezet még a portugál klasszis előtt.

Az bizonyos, hogy Bican, Pelé és a szintén brazil Romario egyaránt ezer gólnál is többet ért el karrierje során, ugyanakkor azok egy részét amatőr, nem hivatalos, vagy barátságos meccseken.

Ronaldo a Sporting Lisszabonban ötször, a Manchester Unitedben 118-szor, a Real Madridban 450 alkalommal, a Juventusban 85-ször, a portugál válogatott színeiben pedig 102-szer volt eredményes.

A torinói csapatban cserepados volt a fiatal román idegenlégiós, Radu Drăguşin.

Eredmény, Olasz Szuperkupa: • Torinói Juventus–SSC Nápoly 2–0 (0–0).

Olasz Kupa és Serie A

Az AS Róma kétgólos hátrányból felállva hosszabbításra mentette a Spezia elleni nyolcaddöntőjét, ám a ráadásban kikapott és kiesett az Olasz Kupából. A fővárosi mérkőzésen a Serie A újonca parádés rajtot vett, 15 perc alatt kétszer is bevette a hazaiak kapuját. A folytatásban a Farkasok óriási erőket mozgósítottak, még a szünet előtt szépítettek, a második félidő közepén pedig sikerült egyenlíteniük. A lefújásig szinte felborult a pálya, a lendületben lévő AS Róma folyamatosan támadott, ám újabb gólt nem sikerült szereznie, majd a hosszabbítás legelején megpecsételődött a sorsa: a ráadás második percében ugyanis előbb Gianluca Mancini kapta meg második sárga lapját talpalásért, fél perccel később pedig a spanyol kapus, Pau López Sabata egy előre vágott labdát nem tudott elrúgni, helyette a vendégek kiugró csatárát tarolta le, amiért egyből leküldték a pályáról. A Spezia a ráadás második félidejében használta ki emberelőnyét, és 4–2-re győzött, így pedig készülhet a címvédő SSC Nápoly elleni negyeddöntőre.

Az Atalanta Bergamo 1–1-es döntetlent játszott az Udinese vendégeként az olasz bajnokság tizedik fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen. A Bajnokok Ligájában tavaly a negyeddöntőig jutott, és idén is nyolcaddöntős bergamói együttes nagy lehetőséget szalasztott el, mert az egy ponttal maradt hatodik a tabellán, ellenben győzelemmel a harmadik helyre ugrott volna. A pontosztozkodással az Atalanta veretlenségi és az Udinese nyeretlenségi sorozata is nyolc kör óta tart a Serie A-ban.

Eredmény, Serie A, pótlás a 10. fordulóból: • Udinese–Atalanta Bergamo 1–1. A tabellán: 1. AC Milan 43 pont/18 mérkőzés, 2. Milánói Internazionale 40/18, 3. SSC Nápoly 34/17 (40–16), 4. Róma 34/18 (37–29), 5. Juventus 33/17 (35–18), 6. Atalanta 33/18 (41–23), …, 15. Udinese 16/18.

Harmadosztályú csapat ejtette ki a Real Madridot a kupából

A harmadosztályú Alcoyano 2–1 arányú győzelmével kiejtette a vendég Real Madridot a labdarúgó Spanyol Király Kupában a legjobb 32 között. A királyi gárda a szünetben ugyan még vezetett, azonban ellenfele a 80. percben egyenlített. A hazaiak a hosszabbításban egy kiállítás miatt emberhátrányba kerültek, ennek ellenére ők szerezték meg a győztes gólt, amely egyúttal a továbbjutást is jelentette.

La Liga

A Real Betis hátrányból fordítva 2–1-re legyőzte a vendég Celta Vigót a spanyol bajnokság 19. fordulójának szerdai játéknapján. A sevillai csapat három kör óta veretlen, míg a vigóiak sorozatban harmadik vereségüket szenvedték el. A Getafé hazai környezetben 1–0-ra legyőzte a sereghajtó Huescát, a vendégegyüttes immár hat bajnoki óta nyeretlen.

Eredmények, La Liga, 19. forduló: • Deportivo Alavés–FC Sevilla 1–2 • Cádiz–Levante 2–2 • Valladolid–Elche 2–2 • Real Betis Sevilla–Celta Vigo 2–1 • Villarreal–Granada 2–2 • Getafé–Huesca 1–0. Csütörtökre maradt a Valencia CF–Osasuna Pamplona és az Eibar–Atlético Madrid, két további meccset még decemberben lejátszottak. A táblázaton: 1. Atlético Madrid 41 pont/16 mérkőzés, 2. Real Madrid 37/18, 3. FC Barcelona 34/18, 4. Villarreal 33/19 (28–19), 5. Sevilla 33/18 (23–16), 6. Real Sociedad 30/19.

Bundesliga

Sallai Roland góllal segítette döntetlenhez az SC Freiburgot a német bajnokság 17. fordulójának szerdai játéknapján, amelyen az RB Lipcse nyert, és a második helyre lépett a tabellán.

Az SC Freiburgban Sallai kezdőként lépett pályára és 59 percet játszott az Eintracht Frankfurt ellen, idénybeli ötödik, karrierje kilencedik Bundesliga-gólját a 32. percben szerezte.

Gulácsi Péter sikerrel őrizte a lipcseiek kapuját az Union Berlin ellen, Willi Orbán a cseresorból nézte végig a meccset, a sérüléséből lábadozó Szoboszlai Dominik viszont még nem volt a keretben. A 1–0-s sikerrel az RB Lipcse a második helyre lépett a tabellán, amelyet változatlanul a címvédő, ezúttal Augsburgban diadalmaskodó Bayern München vezet.

Eredmények, Bundesliga, 17. forduló: • Hertha Berlin SC–TSG 1899 Hoffenheim 0–3 • Bayer Leverkusen–Borussia Dortmund 2–1 • 1. FSV Mainz 05–VfL Wolfsburg 0–2 (a hazai csapatnál a magyar válogatott Szalai Ádám csereként a 74. percben lépett pályára) • Borussia Mönchengladbach–Werder Bremen 1–0 • FC Augsburg–Bayern München 0–1 • Arminia Bielefeld–VfB Stuttgart 3–0 • SC Freiburg–Eintracht Frankfurt 2–2 • RB Lipcse–Union Berlin 1–0 • FC Schalke 04 Gelsenkirchen–1. FC Köln 1–2. Az élen: 1. Bayern 39 pont, 2. Lipcse 35, 3. Leverkusen 32, 4. Dortmund 29, 5. Wolfsburg 29, 6. Union Berlin 28.

Premier League

A Manchester United hátrányból fordítva 2–1-re győzött a Fulham vendégeként az angol bajnokság 18. fordulójának szerdai játéknapján. A Vörös ördögök, akik sikerükkel vezetik a tabellát, a hazai sorozatokban immár több mint egy éve veretlenek idegenben, legutóbb tavaly január 19-én maradtak alul az FC Liverpool otthonában.

A Manchester City a portugál Bernardo Silva és a német–török Ilkay Gündogan góljával nyert 2–0-ra a vendég Aston Villa ellen a nyitófordulóból elhalasztott és szerdán pótolt mérkőzésén. Josep Guardiola együttese sorozatban hatodik győzelmét aratta a Premier League-ben, ráadásul ezeken az összecsapásokon mindössze egy gólt kapott.

Eredmények, Premier League, 18. forduló: • Leicester City–Chelsea 2–0 • West Ham United–West Bromwich Albion 2–1 • Fulham–Manchester United 1–2. Csütörtökre maradt az FC Liverpool–Burnley találkozó, a Leeds United–Southampton és az Aston Villa–Tottenham Hotspur mérkőzést elhalasztották. Pótlás az 1. fordulóból: • Manchester City–Aston Villa 2–0. Az élmezőny: 1. MU 40 pont/19 mérkőzés, 2. Man. City 38/18 (31–13), 3. Leicester 38/19 (35–21), 4. Liverpool 34/18, 5. Tottenham 33/18, 6. Everton 32/17.