Bajnokságról bajnokságra: feljutók Németországban és Angliában

Bajnokságról bajnokságra: feljutók Németországban és Angliában
Két európai labdarúgó topbajnokságban, a német és az angol pontvadászatban eldőlt az élvonalba jutás sorsa.

Bundesliga-osztályozó

Az Eintracht Braunschweig elleni osztályozón az első osztályban 16. helyen végző VfL Wolsburg a visszavágón is 1–0-s győzelmet aratott, így a következő idényt is a legfelső szinten kezdi, A német labdarúgó-bajnokság osztályozójának első mérkőzésén a Wolfsburg 1–0-s győzelmet aratott, de nem érezhette magát biztonságban az otthonában veszélyes Braunschweig ellen.

Végül nem kellett tartania a visszavágótól. Egy kiegyensúlyozottnak mondható első félidőt követően a Farkasok a portugál Vieirinha révén idegenben is betaláltak. A második játékrész elején született találat szinte biztossá tette, hogy a zöld-fehér gárda meghosszabbítja első osztályú tagságát, a 82. percben ez még egyértelműbbé vált, amikor a hazaiaktól Sauer begyűjtötte második sárga lapját.

Eredmény, Bundesliga-osztályozó, visszavágó: • Eintracht Braunschweig–VfL Wolfsburg 0–1 – összesítésben 2–0 a Wolfsburg javára, a Farkasok maradtak a Bundesliga első osztályában.

Az utolsó kiadó hely is elkelt a Premier League-ben

Utolsóként a Huddersfield Town jutott fel az angol élvonalba, miután a londoni Wembley Stadionban megrendezett osztályozón tizenegyesekkel legyőzte a Readinget. A Reading a másodosztályban a harmadik helyen zárt, a Huddersfield az ötödik helyet elérve jutott be a rájátszásba. Előbbi az elődöntőben a Fulhamet, utóbbi a Sheffield Wednesdayt búcsúztatta.

A hétfő délutáni mérkőzésen a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem született gól, így tizenegyes-párbaj döntött. Ebben a Huddersfield volt a pontosabb, 4–3-ra nyert, így jövőre a Premier League-ben játszhat. A yorkshire-i együttes – amely 1924 és 1926 között háromszor volt angol bajnok – 1972 után szerepelhet ismét a legjobbak között, s az első csapat lett, amely negatív gólkülönbséggel kvalifikált az élvonalba. A találkozónak az osztályváltáson kívül hatalmas anyagi tétje is volt, hiszen – számítások szerint – a feljutó csapat 170 millió fontos többletbevételhez jut a Premier League közvetítési jogaiból származó pénzből.

Korábban a másodosztály bajnokaként a Newcastle United és a második helyezett Brighton & Hove Albion jutott fel a Premier League-ben, amelytől a Sunderland, a Middlesbrough és a Hull City búcsúzott.

Premier League, osztályozó: • Huddersfield Town–Reading 0–0, tizenegyesekkel 4–3.