Bajnokok Ligája: a Real sikere várható az Ajax ellen

Bajnokok Ligája: a Real sikere várható az Ajax ellen
A játékoskeretek közötti különbség és a jelenlegi forma is a címvédő Real Madrid labdarúgócsapatának a sikerét ígéri az Ajax Amszterdam elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcban, amelynek első mérkőzését szerdán rendezik a holland fővárosban.

Az Ajax a bajnokságban hullámvölgybe került: két és fél hete a Feyenoordtól szenvedett súlyos, 6–2-es vereséget, majd legyőzte ugyan 6–0-ra a Venlót, ám szombaton, a BL-nyolcaddöntő főpróbáján a Heracles Almelo vendégeként 1–0-ra kikapott. A 19 éves csapatkapitány, Matthijs de Ligt az utóbbi vereségen túl felháborítónak nevezte, hogy a találkozón csapattársai a pályán egymással veszekedtek. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy szerdán úgy játsszunk, mint a Heracles ellen. Ha így teszünk, lemészárolnak bennünket” – utalt már a Real elleni meccsre a hátvéd.

Az Ajax és a Real összesített mérlege madridi fölényt mutat – hét győzelem, egy döntetlen, négy vereség –, ami a legutóbbi hat mérkőzést tekintve egyenesen nyomasztó: a spanyol együttes ezt a hat összecsapást megnyerte, 20 góljára a hollandok két találattal feleltek.

A Real Madrid a BL-sorozat legutóbbi három kiírásában a legjobbnak bizonyult, így az oda-visszavágós párharcokat tekintve már egymást követő kilencet vett sikerrel, miközben a hollandok a 2005–2006-os BL óta nem szerepeltek az egyenes kieséses szakaszban. És akkor sem jutottak messzire: a nyolcaddöntőben a Milánói Internazionale bizonyult jobbnak náluk. Az amszterdamiaknak ráadásul nem fekszik mostanában, ha spanyol ellenféllel kerülnek szembe, legutóbbi 14 ilyen találkozójukon csak kétszer nyertek, egy döntetlen és 11 vereség mellett.

A mostani BL-sorozatban viszont 12 mérkőzésen még nem kapott ki – hét győzelem, öt döntetlen – a selejtező második fordulója óta versenyben lévő Ajax, miközben a csoportkörben kezdő Real négy siker mellett kétszer vereséget szenvedett.

A szerdai játéknap másik összecsapásán a Borussia Dortmund és a Tottenham Hotspur igyekszik jó bajnoki idényét a nemzetközi kupában elért sikerrel megtoldani. A német csapat az első helyen áll a Bundesliga tabelláján, az angol pedig harmadik a Premier League-ben. Az erőviszonyok kiegyenlítettnek tűnnek. A két együttes legutóbbi párharcában, a 2017–2018-as BL-csoportkörben a Tottenham bizonyult jobbnak: otthon 3–1-re, idegenben 2–1-re győzte le a Dortmundot. A németeknek a 2015–2016-os Európa Ligából lehetnek hasonlóan jó élményei: akkor a nyolcaddöntőben kettős győzelemmel – 3–0 házigazdaként, 2–1 vendégként – búcsúztatták a londoniakat.

Érzékeny veszteség a dortmundiak számára, hogy Marco Reus sérülés miatt biztosan nem játszhat. A csapatkapitány 27 tétmérkőzésen 17 gólt szerzett és 11 gólpasszt adott a szezonban. A németek abban bíznak, hogy a 18 éves, angol válogatott Jadon Sancho – nyolc gól, tíz gólpassz az idényben – megfelelő helyettese lesz.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések, szerdai program (a találkozók 22 órakor kezdődnek): • Tottenham Hotspur (angol)–Borussia Dortmund (német) – élőben közvetíti a Look Sport, DigiSport2 és Telekom Sport2 tévéadó • Ajax Amsterdam (holland)–Real Madrid (spanyol) – Look Plus, DigiSport1 és Telekom Sport1. A visszavágókat március 5-én rendezik.