Ázsiai tenisztornákon történt

Ázsiai tenisztornákon történt
A héten rendezett ázsiai tenisztornák magyar és román szereplőiről szól összefoglalónk.

Taskent: Babos két fronton harcol


A Babos Tímea, Andrea Hlavackova magyar, cseh páros bejutott a második fordulóba hétfőn a 250 ezer dollár összdíjazású taskenti keménypályás női tenisztornán. Az első helyen kiemelt kettős – amely bő egy hete Quebecben diadalmaskodott – a nyolcaddöntőben 1 óra 11 perc alatt verte az orosz Anna Blinkovát és Alla Kudrjavcevát.

Egyesben a másodikként rangsorolt Babos, aki 52. a világranglistán, a svéd Johanna Larsson (89.) ellen kezdett kedden az üzbég fővárosban, és mindössze 59 perces meccsen két 6:1-es szettel küldte haza. Babos ellenfele a nyolcaddöntőben a cseh Denisa Allertova lesz.

A tornán Irina-Camelia Begu is indult, a negyedik favorit azonban már az első körben búcsúzott, mivel a selejtezőkből főtáblára jutott orosz Vera Zvonarjeva három szettben verte.

A selejtezőkből ugyan nem jutott főtáblára Ana Bogdan, párosban azonban, a svájci Stefanie Vögele oldalán már a második fordulóra készülhet. A román érdekeltségű kettős 87 perces mérkőzésen, döntő rövidítésben gyűrte le a helyi Nigina Abrudajmova, Akgul Amanmuradova duót. Bogdan és Vögele a negyeddöntőben a Lidija Morozova, Szabina Saripova (fehérorsz, üzbég)–Nao Hibino, Okszána Kalasnyikova (japán, grúz, 2.) párharc győztesével játszik. Az első fordulót sikerrel vett párosok eddigi jutalma 1820 dollár és 60 világranglistapont.

Eredmények (a torna honlapjáról):

Egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért): Babos (2.)–Allertova 6:1, 6:1; Zvonarjeva (orosz)–Begu (4.) 2:6, 6:2, 6:4.Páros, 1. forduló (a nyolc közé jutásért): Babos, Hlavackova (magyar, cseh, 1.)–Blinkova, Kudrjavceva (orosz) 6:1, 7:5; Bogdan, Vögele (román, svájci)–Abrudajmova, Amanmuradova 3:6, 7:5, 10–6.Copil Sencsenben parádézik

A világranglistán 83. helyen álló Marius Copil nyolcaddöntőbe jutott a kínai Sencsenben rendezett 666 960 dollár összdíjazású keménypályás tornán. A jelenlegi legjobb román férfi teniszező fordulatos mérkőzésen, három játszmában nyert a tunéziai Malek Dzsaziri (80. a világranglistán) ellen.

A mérkőzés két órát és 18 percet tartott. A 26 éves aradi teniszező 15 ászt ütött és négy dupla hibát vétett, míg 33 esztendős afrikai ellenfelének négy fogadhatatlan szervája és hat kettős hibája volt.

Copil a legjobb nyolc közé kerülésért a svájci Henri Laaksonennel (107.) mérkőzik, eddigi jutalma 11 390 dollár és 20 világranglistapont.

Eredmény, egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért): Copil–Dzsaziri (tunéziai) 6:4, 3:6, 6:3; Laaksonen (svájci)–Joao Sousa (portugál, 7.) 6:3, 6:0.

Románok búcsúja Vuhantól

Monica Niculescu (65. a világranglistán) az első, Sorana Cârstea (46.) és Simona Halep a második körben vett búcsút a kínai Vuhanban rendezett nagyversenytől (2 365 250 dollár összdíjazás, keménypálya).

A selejtezőkből főtáblára jutott Niculescunak a holland Kiki Bertens (30.) rontotta el a 30. születésnapját, a 87 perces meccsen mindössze három gémet nyert a román lány. A bukaresti teniszező párosban Simona Halep oldalán indult volna, de a visszalépésről döntöttek. Niculescu 7335 dollárral és 31 WTA-ponttal vigasztalódhat.

Sorana Cârsteának a második forduló jelentette a végállomást, újabb kínai ellenfele kifogott rajta (az első körben Ja-fan Vangot még könnyen verte). Cârstea két 6:3-as szettben kapott ki mindössze 57 perc játék után Csi-ang Vangtól.

A legnagyobb meglepetést viszont Simona Halep gyors búcsúja jelentette, aki második favoritként az első fordulóban erőnyerő volt. A második körben a mindössze 20 esztendős Darja Kaszatkina következett, aki eddig két összecsapásukon veszített ellene. Most azonban a konstancai lánynak csak három gém jutott a 72 perces meccsen.

A második fordulóban vesztesek jutalma 14 265 dollár és 105 világranglistapont.

Az ötödik helyen kiemelt brit Konta Johanna is a második fordulóban búcsúzott a magyar származású játékos a második forduló egyetlen hétfői mérkőzésén az ausztrál Ashleigh Bartytól kapott ki egy sima és két szoros szettben. Kontán kívül a németek korábbi világelsője, Angelique Kerber, valamint a cseh Petra Kvitova is kiesett.

Eredmények:

1. forduló (a 32 közé jutásért): Bertens (holland)–Niculescu 6:2, 6:1; Su-aj Peng (kínai)–Kvitova (cseh, 11.) 7:6 (7), 6:7 (5), 7:6 (3); Garcia (francia)–Kerber (német, 12.) 3:6, 6:3, 6:1.2. forduló (a 16 közé jutásért): Csi-ang Vang (kínai)–Cârstea 6:3, 6:3; Kaszatkina (orosz)–Halep (2.) 6:2, 6:1; Barty (ausztrál)–Konta (brit, 5.) 6:0, 4:6, 7:6 (3).