Azonosította a rendőrség a kolozsvári Szent Mihály-templomban randalírozó kiskorúakat

Azonosította a rendőrség a kolozsvári Szent Mihály-templomban randalírozó kiskorúakat
A rendőrségi vizsgálat során kiderült: három, 11 és 12 év közötti gyerek randalírozott a főtéri római katolikus templomban - írta közleményében a Szent Mihály-plébánia vezetősége. Mivel kiskorúak, életkoruk miatt nem büntethetők, és a plébánia közlése szerint a szülőket sem lehet érdemben felelősségre vonni, a körülményeik nem teszik lehetővé.

A rendőrök a keresztelőmedence rézfedelét is megtalálták, melyet elvittek a templomból a gyerekek, miután megmosdottak a szentelt vízben és a templomban rohangáltak. Ezt a hulladékgyűjtő ponton, összetörve találták meg, és visszaszolgáltatták a plébániának. A kiskorú tolvajok mindössze pár lejt kaptak a tárgyért, ellenben annál több "bosszúságot és keserű órát" okoztak - írta a plébánia vezetősége.

"Maradunk a reménnyel, hogy megőrizhetjük hatékonyan értékeinket, bemutatva csodálatra az érdeklődőknek, megóvva a romboló szándékú emberektől" - zárták a közleményt.

László Attila főesperes az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy szigorítják a frissen restaurált főtéri templom láthatóságát az ismétlődő lopások és a látogatók nem megfelelő viselkedése miatt. Elmondta: terveik szerint a templom és a tornya délelőtt és délután lesz látogatható néhány órára, a szentmisék alatt és ebédidőben bezárják a turisták előtt.

Irásunk az előzményekről itt olvasható    

Borítókép: A keresztelőmedence rézfedele összetörve (romkat.ro)