Az –escu család naplója mától a mozikban

Az –escu család naplója mától a mozikban
Miután kiválóan szerepelt a nagyszebeni Astra Film Fesztiválon és a Les Films de Cannes bukaresti kiadásán, moziforgalmazásba kerül Șerban Georgescu dokumentumfilmes rendező legújabb filmje, Az –escu család naplója. A centenárium legjobb kulturális termékeként is kategorizált film a nagy hazai fesztiválok közönségét elérzékenyítette, a vetítéseket követően az alkotókat mindig óriási taps és érdeklődés övezte. A filmet a kolozsvári közönség a Győzelem moziban tekintheti meg, október 25–30. között.

A filmet nemcsak a közönség, de a szakma is lelkesedéssel fogadta. „Egy dokumentum-esszé amely nem hullakomolyan, inkább humorral kezel egy ennyire fontos témát, amellyel ez a nép, mintha megszállottan foglalkozna – a saját identitásmeghatározása, a büszkeség és az önmagunk nevetségessé tétele között” – írja a Ziarul Metropolis.

Az –escu család naplója utazás térben és időben, amelyben a család köti össze az elmúlt 100 év azon pillanatait, amelyek egyesítették vagy épp megosztották a románokat.  A családtörténet narrátorai Șerban Georgescu rendező valamint Ioana Pârvulescu, Mihaela Miroiu, Sorin Ioniță, Stelian Tănase, Theodor Paleologu, Vintilă Mihăilescu, többtíz ember személyes archívumával kiegészítve.

– Minden fesztiválos közönségtalálkozót váratlan melegség uralt, számos kérdéssel és építő jellegű beszélgetésekkel. Emiatt optimistán tekintek a fő célom beteljesítésére, nevezetesen, hogy ez a dokumentumfilm érzelmeket ébresszen és lehetőséget teremtsen a reflektálásra. És ha az érzelmek elmúlnak, remélem a legtöbb néző felteszi azt az egyszerű kérdést: vajon mi váltotta ki belőlük azokat az érzéseket? És talán, a válasz keresése alatt, mindannyian kiegészítik saját naplóik üres kockáit – nyilatkozta a filmről a rendező.