Az energiaszabályozó cáfolja a „napfényadó” bevezetését

Cáfolta ma az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE), hogy a termelő-fogyasztók (prosumerek) önfogyasztása megadóztatásának szabályozását tervezi.

Az intézmény a romániai prosumerek szövetségének (APCE) korábbi közleményére reagált, amely szerint a hatóság megtette az előkészületeket a „napfényadónak” is nevezett illeték bevezetésére. 

Az APCE rámutatott, ahhoz, hogy megkapják az engedélyt az áramhálózatra való csatlakozásra, az ANRE egy külön biztosítéktábla felszerelésére kötelezi a prosumereket. 

„Ebbe a lezárható biztosítéktáblába kerül majd a fogyasztásmérő. Egyes esetekben már be is szerelték az órát, birtokunkban vannak fényképek ilyen esetekről”- írták közleményükben az APCE képviselői, akik szerint a prosumerekkel ki is fizettetik ezt a berendezést anélkül, hogy tájékoztatnák őket a rendeltetésükről. A szervezet kifejtette: nem értik, hogy miért van szükség egy további fogyasztásmérő felszerelésére, ha a kormánynak nincs szándékában bevezetni a „napfényadót”. Szerintük a kormány valójában az adó bevezetésére készül, és az ANRE ehhez készíti elő a terepet.

George Niculescu ANRE-elnök kedd esti közleményében leszögezte, hogy a hatóságnak nincs szándékában kidolgozni a napfényadó bevezetésének jogi keretét. 

„Kategorikusan elutasítok az ANRE erre irányuló >>szándékára<< és >>tervére<< vonatkozó mindennemű híresztelést” - szögezte le.

Hozzátette, az európai és a romániai törvények egyaránt támogatják és ösztönzik a termelőfogyasztók szerepvállalását az energetikai átállás folyamatában. A prosumerek számára biztosított jogok - például az általuk termelt többletenergia hálózatba történő betáplálásának és az ezzel járó kompenzációnak a lehetősége - kulcsfontosságúak az energiaátállásban. Hangsúlyozta, hogy fontos a Romániában termelt zöldenergia-mennyiség pontos nyilvántartása, ezért már a 2012/123-as törvény is lehetővé teszi a fogyasztásmérők beszerelését a prosumerek esetében. Azt is leszögezte, hogy a fogyasztásmérővel járó költségek az energiaelosztó vállalatra hárulnak, a prosumereknek csak a lezárható biztosítéktáblát kell megvásárolniuk, amelyikbe az órát szerelik.