Az első fél évben 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés

Az első fél évben a nyers adatok szerint 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az energetikai termelés 6,4 százalékkal csökkent éves összevetésben, a feldolgozóiparé 1,5 százalékkal, a kitermelőiparé pedig 1,2 százalékkal.

A naptárhatástól megtisztított első féléves adatok az ipar teljesítményének 0,9 százalékos csökkenését mutatják. 2023 azonos időszakához képest az energetika termelése 6,8 százalékkal csökkent, a kitermelőiparé 1,1 százalékkal, a feldolgozóiparé pedig 0,2 százalékkal.

Júniusban a nyers adatok alapján 3,9 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az energetika teljesítménye 5,5 százalékkal, a feldolgozóiparé 3,8 százalékkal, a kitermelőiparé pedig 3,3 százalékkal csökkent.

A naptárhatástól megtisztított adatok a júniusi ipari termelés 0,5 százalékát mutatják éves összevetésben. A feldolgozóipar termelése 1,3 százalékkal nőtt, az energetikáé 5,4 százalékkal, a kitermelőiparé pedig 2,7 százalékkal csökkent.

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júniusi ipari termelés 4 százalékkal haladta meg a májusit. Az energetika termelése 5,4 százalékkal, a feldolgozóiparé 5,1 százalékkal nőtt. A kitermelőipar termelése 3,3 százalékkal csökkent.