Az elmúlt két évben mintegy 450 ezer kedvezményezettje volt a Zöld ház programnak

Az elmúlt két évben a Zöld ház program keretében csaknem 150 ezer romániai házra került napelem, ami háztartásonként három személlyel számolva 450 ezer kedvezményezettet jelent - hangsúlyozta egy hétfői szakkonferencián a környezetvédelmi minisztérium egyik államtitkára.

Bogdan Balanişcu emlékeztetett, a Zöld ház program 2023-as kiírásában hozzávetőlegesen 80 ezer igénylő kapott támogatást áramfejlesztő napelemek felszerelésére, idén pedig további 67 ezer házra kerülhet napelem a program keretében. 

"Két év alatt ez közel 150 ezer házat jelent, és mivel a statisztikai átlag családonként három fő, hozzávetőlegesen 450 ezerre tehető azoknak a száma, akik zöldáramot használhatnak" - fogalmazott.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy idén a napelemrendszer mellett az energia tárolására szolgáló akkumulátort is be kell szerezni, ami a programban részt vevő magánszemélyek mellett a szerelőcégeknek is előnyös, hiszen emiatt a tavalyi 20 ezer lejről 30 ezer lejre nőtt a támogatás összege. 

Idén szeptember 27. és október 8. között lehetett állami támogatást igényelni áramfejlesztő napelemek felszerelésére. A Környezetvédelmi Alapkezelő (AFM) ebben az évben rekordösszeget, mintegy 2 milliárd lejt szánt a programra.