Az Ajax és a Manchester United az Európa Liga döntőjében

Az Ajax és a Manchester United az Európa Liga döntőjében
A Manchester United és az Ajax Amsterdam jutott be csütörtökön a labdarúgó Európa Liga solnai döntőjébe.

A manchesteriek 1–0-s előnyük tudatában kezdték a Celta Vigo elleni visszavágót, és Marouane Fellaini gyors góljával a hazai visszavágón is előnybe kerültek. Ezt követően José Mourinho együttese nem is igazán erőltette a támadásokat, és mivel a spanyol csapat hatástalanul támadott, nem kellett aggódnia a továbbjutásért.

Aztán a hajrában, öt perccel a rendes játékidő vége előtt váratlanul gólt szerzett a Celta, majd a 87. percben kissé elszabadultak az indulatok. Egy spanyol szabálytalanság után a játékosok lökdösődni kezdtek, pofon is elcsattant, és hosszú időbe telt mire megnyugodtak a kedélyek. Ovidiu Alin Haţegan aradi játékvezető páros kiállítással zárta le az esetet. A hosszú szünet után hat perc volt a hosszabbítás, amelyben egészen az utolsó másodpercekig veszélytelenül próbálkozott a Celta, a lefújás előtt közvetlenül viszont óriási helyzetet hagyott ki, ami a Manchester fináléba kerülését jelentette.

Lyonban az első meccsen 4–1-re győztes Ajax szerzett vezetést az első félidő közepén, és úgy tűnt, ezzel le is zárta a párharcot, ám a hazaiak a játékrész végén  – Alexandre Lacazette duplájával – fordítottak. A két gól között 83 másodperc különbség volt.

A fordulás után a Lyon ment előre, míg az Ajax kontrákból nagy helyzeteket dolgozott ki, de egyik fél sem talált kapuba, egészen a 81. percig, amikor Rachid Ghezzal megszerezte a Lyon harmadik gólját. Az Ajax nehéz helyzetbe került, ráadásul néhány perccel később emberhátrányba is került, ám a franciák a lefújásig minden helyzetüket kihagyták, és a hollandok jutottak tovább a párharcból.

Az EL fináléjának május 24-én 21.45 órai kezdettel a svédországi Stockholm/Solna ad majd otthont.

Eredmények, Európa Liga, elődöntő, visszavágók (kiemelve a továbbjutók): • Olympique Lyon (francia)–Ajax Amsterdam (holland) 3–1 (gól: Lacazette 2 – 45. és 45+1., az első 11 m, valamint Ghezzal – 81. perc, illetve Dolberg – 27. perc; kiállítva: Viergever – 84. perc, Ajax) – továbbjutott az Ajax 5–4-es összesítéssel • Manchester United (angol)–Celta Vigo (spanyol) 1–1 (Fellaini – 17. perc, illetve Roncaglia – 85. perc; kiállítva: Bailly – 88. perc, illetve Roncaglia – 88. perc) – tj: a Manchester 2–1-es összesítéssel.