Australian Open: döntők idején

Australian Open: döntők idején
Az év első Grand Slam versenyén kialakult a férfi egyes fináléja is, a junioroknál pedig magyar fiú jutott a döntőbe – Ausztráliában egy döntőn, a női párosén már túl is vannak.

Piros Zsombor döntős a junioroknál

Piros Zsombor újabb, nála magasabban rangsorolt ellenfelet legyőzve bejutott a döntőbe a juniorok versenyében a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A 15. helyen kiemelt magyar játékos pénteken 6:3, 6:4-re verte az ötödik helyen kiemelt francia Corentin Moutet-t, s készülhet a fináléra, amelyben a negyedikként rangsorolt izraeli Yshai Oliel lesz az ellenfele.

A 17 éves Piros 2010 óta az első magyar férfi teniszező, aki a juniorok között döntőbe jutott egy Grand Slam-tornán: akkor Fucsovics Márton Wimbledonban meg is nyerte az utánpótlástornát.

Babos korábbi párja győzött

Az amerikai Bethanie Mattek-Sands és a cseh Lucie Safarova második helyen kiemelt duója nyerte a női párosversenyt az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, az év első Grand Slam-tornáján.

A kettős 2015-ben is győzött Melbourne-ben, majd abban az évben a Roland Garroson, 2016-ban pedig a US Openen diadalmaskodott.

Eredmény, Australian Open, női páros, döntő: Bethanie Mattek-Sands, Lucie Safarova (amerikai, cseh, 2.)–Andrea Hlavackova, Su-aj Peng (cseh, kínai, 12.) 6:7 (4), 6:3, 6:3.

Nyolc év után újra Nadal–Federer döntő lesz

A svájci Roger Federer után a spanyol Rafael Nadal jutott be az Australian Open férfi egyesének döntőjébe. A 2009-es bajnok Rafael Nadal 4 óra 56 perces mérkőzésen legyőzte a 15. kiemelt bolgár Grigor Dimitrovot a férfi egyes elődöntőjében. A spanyol és a svájci klasszis a 2011-es Roland Garros óta először játszhat egymással Grand Slam-tornán döntőt.

Az előjelek alapján Nadal lehetett bizakodóbb, hiszen az ezt megelőző nyolc meccséből hetet megnyert Dimitrov ellen – igaz, a tavalyi egyetlen találkozójuk a bolgár játékos sikerét hozta.

Az első játékban Nadal rögtön két bréklabdát hárított, majd 2:1-nél elvette Dimitrov adogatását, és a játszma végéig meg is őrizte brékelőnyét, sőt 3:1 után a három szervagémjében csak egyetlen labdamenetet veszített (6:3). A második szettben Dimitrov brékelőnybe került, ám Nadal visszavette az elveszített adogatójátékát (3:4). Igen ám, de a bolgár játékos a következő gémben ismét brékelte a spanyolt, és a játszmáért adogathatott. De a szettlabda közelébe sem jutott, Nadal újfent visszajött (4:5). A spanyol ezt követően a szettben maradásért adogatott, és bár Dimitrov négyszer is szettlabdához jutott, szűk 10 perces játék végén Nadal egyenlített (5:5). Ugyanezt viszont már nem tudta megtenni két játékkal később, Dimitrov „elvitte" a szettet (5:7).

A harmadik játszma egy „brékváltás" után rövidítésbe torkollott, amelyben Nadal koncentrált jobban, és 7–5-re megnyerte a tie-breaket. Dimitrov remekül játszott, ám Nadal mindent visszaadott, és törvényszerű volt, hogy a bolgár játékos előbb-utóbb hibázik. Így is lett, Nadal 70 perc után ismét játszmaelőnybe került (7:6).

A negyedik szettben bréklabdáig sem jutottak el a játékosok, ettől függetlenül nem lehet azt mondani, hogy a mérkőzés színvonala visszaesett volna, sőt! Látványosabbnál látványosabb labdamenetek követték egymást, majd szűk egy óra után újfent tie-breakre került sor. Ezúttal azonban Dimitrov könyörtelenül játszotta meg a pontokat, 6–3-nál három szettlabdához jutott, és a másodikat ki is használta (6:7).

A döntő játszmában az első két játék 21 percig (!) tartott, Dimitrov három, Nadal egy bréklabdát hárított, és mindketten megőrizték a szervagémjüket. A bolgár 4:3-as vezetésénél két bréklabdához jutott, ám a spanyol ekkor előhúzta a legjobbját, és sorozatban négy labdamenetet megnyerve, parádés játékkal megfordította a gémet (4:4). Nadal újabb brékje után a mérkőzésért adogathatott, harmadik meccslabdáját kihasználva jutott a fináléba.

Férfi egyes, elődöntő: Nadal (spanyol, 9.)–Dimitrov (bolgár, 15.) 6:3, 5:7, 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4.