Átvehetők a kijelölt külképviseleteken a szavazási levélcsomagok

Átvehetők a kijelölt külképviseleteken a szavazási levélcsomagok
Március 19-étől kezdve átvehetik a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat az ungvári, a beregszászi, a kolozsvári, a csíkszeredai, a bukaresti és a szabadkai külképviseleten, ahol a szavazás napjáig minden nap 6–22 óra között várják őket.

Hétfőtől további hat külképviseleten (Belgrád, Kassa, Pozsony, Eszék, Lendva, Lviv) is megnyílik a levélcsomag átvételének lehetősége. Ezeken a külképviseleteken április 2-ig munkanapokon 8 és 16.30 óra között vehetők át a levélcsomagok. A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt ugyanis a magyar kormány ideiglenesen Lvivbe helyezte át a kijevi nagykövetséget, így azok a határon túli magyar állampolgárok, akik a kijevi átvételt jelöltek meg, azok Lvivben tudják átvenni szavazási levélcsomagjukat.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választáson és az egyidejűleg rendezett népszavazáson; ehhez március 9-ig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe, ezt több mint 456 ezren tették meg. A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is. A szavazási dokumentumokat át lehet venni március 19-e és április 2-a között, munkanapokon 9–16 óra között a 97 országgyűlési egyéni választókerületi (oevk) székhely településén, valamint 22 határ menti településen is. A szavazási levélcsomag személyes átvételét a szavazás napján, április 3-án 6 és 19 óra között is biztosítaniuk kell a külképviseleteknek, a határ menti településeknek és az oevk-székhelyeknek.

A szavazási levélcsomag átadása előtt a külképviseleti választási iroda (akár magyar, akár más hatóság által kiállított, a személyazonosság igazolására alkalmas fényképes igazolvány alapján) megállapítja a választópolgár személyazonosságát. Ellenőrzi, hogy a külképviseleten megjelent választópolgár szerepel-e a jegyzékben, majd a jegyzéket a szavazási levélcsomag átvételének igazolására aláíratja a választópolgárral. A szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazottja nem, tehát egy választópolgár csak egy levélcsomagot kaphat.

Lehetőség van arra, hogy a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten adja le szavazatát. Aki a válaszboríték leadása céljából jelenik meg a külképviseleten, annak (személyazonossága ellenőrzése nélkül) lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a saját (adott esetben vagy választópolgár válaszborítékját is) bedobja az urnába.