Átadták a KAB idei tudományos díjait

Átadták a KAB idei tudományos díjait
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából átadták a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) 2017. évi tudományos díjait.

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság évente oszt ki tudományos díjakat a romániai magyar tudományos élet ösztönzése céljából. A díjakkal olyan romániai magyar tudósokat, kutatókat, tanárokat tüntet ki a KAB, akik jelentős tudományos munkásságot mutattak fel, kiemelkedő eredményeket értek el. A díjazással a KAB jutalmazni és ösztönözni kívánja a jelentős eredményt elért fiatalokat, és el kívánja ismerni idősebb tudósoknak a képzésben, iskolateremtésben, szervezésben felmutatott teljesítményét, valamint azoknak a személyeknek a munkáját, akik kitűnnek a tudomány igényes közvetítésében, a tudománynépszerűsítésben, a tudományos munkák szakszerű és tárgyilagos bírálatában.

A Tudomány Erdélyi Mestere Díjat idén Varga Csaba matematikus kapta a tudományos képzésben és a kutatásban kifejtett tevékenysége elismeréseként.

A Tudományközvetítés és a Tudományos Bírálat Díját Dávid Gyula irodalomtörténész kapta a tudás és a tudomány közvetítésében vállalt szerepéért.

Fiatal kutatói díjat kapott természettudományok kategóriában Öllerer Kinga ökológus a természettudományok területén elért kivételes tudományos eredményéért.

Idén először osztotta ki a Kolozsvári Akadémiai Bizottság a Fiatal Tanári díjat. Az első díjat Bartalis Boróka magyartanár vette át kivételes tanári és szaktudományos eredményei elismeréseként.

varosnapokHirdetés

A díjakat Néda Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a KAB elnöke adta át.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Karának Történettudományi Intézete (MTA BTK TTI) működésének megnehezítését, ellehetetlenítését páratlanul súlyos támadás a magyar tudományos élet egésze ellen, amelyet egyetlen felelős gondolkodású politikusnak sem kellene támogatnia – áll a Kolozsvári Magyar Akadémiai Bizottság Történettudományi Szakbizottsága szolidaritási állásfoglalásában.
Közhír