Asztalfiókból galériafalra

Megnyílt Horváth Gyöngyvér grafikai kiállítása

Asztalfiókból galériafalra
Az év elején a kolozsvári Művészeti Múzeumban szervezett születésnapi, gyűjteményes kiállítás után Horváth Gyöngyvér az utóbbi évek, évtizedek termésének visszafogottabb, intimebb, az asztalfiókokban szerényen meghúzódó művészi vallomásait is bemutatja – nyitotta meg Németh Júlia műkritikus a Györkös Mányi Albert Emlékházban szervezett Az asztalfiókból című tárlatot. A szerda este megnyitott kiállítás Horváth Gyöngyvér kisebb méretű grafikáit premierként tárja a közönség elé.

Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője röviden bemutatta a kiállított művek alkotóját. Mint mondta, Horváth Gyöngyvér már gyermekkorában színésznő akart lenni, gyakran járt színházba, 1967-ben pedig felvételizett a kolozsvári Stúdiószínpad amatőr színjátszó társulatba. Viszont anyai nagyapja díszletfestő volt, a nagyszülőknél pedig sokat rajzolt, így végül mégsem a színin kötött ki, hanem a képzőművészetet választotta, mondta el az intézményvezető.

A kiállítás Horváth Gyöngyvér kisebb méretű grafikáit premierként tárja a közönség elé (Fotó: Horváth László)

A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán végzett 1977-ben, nyugdíjazásáig a kolozsvári Igazság, majd Szabadság grafikusa volt, de a Tinivárnál is dolgozott külső munkatársként. 1977–1989 között rendszeres résztvevője a romániai grafikai tárlatoknak, az országos grafikai biennáléknak, képzőművészeti táboroknak, számos egyéni és csoportos kiállítása is volt, itthon és külföldön egyaránt. Tagja a Barabás Miklós Céhnek és a Romániai Képzőművészek Szövetségének – mutatta be röviden Horváth Gyöngyvér szakmai karrierjét Kós Katalin.

A kiállítást méltató Németh Júlia műkritikus a tárlat létrejöttéről elárulta: nem új ötlet, még aktív Szabadságos korukban, ahol kollégák voltak Horváth Gyöngyvérrel merült fel egy kisebb méretű munkákból megrendezett tárlat lehetősége.

– A technikák, tematikák és formavariációk eme Horváth Gyöngyis kavalkádjának legfőbb erénye a művészi hozzáállás őszintesége, mélysége és komolysága, olykor csöppnyi játékossággal is vegyített komolysága. Ami ezeknek az alkotásoknak a sava-borsát adja, az a könnyedség és látszólagos spontaneitás, ahogyan a művész hangulatait, pillanatnyi lelkiállapotát, fel-felcsillanó gondolatait formába önti, ahogyan megteremti azt a pont-vonal együttest, ami hű tükre szerteágazó érdeklődési körének, lankadatlan kísérletező kedvének, korlátlanul ívelő fantáziájának, egyszóval komplex művészi egyéniségének – méltatta a kiállítást és művészt Németh Júlia.

Horváth Gyöngyvér a megnyitón viccesen megjegyezte: „gondolataim már nincsenek, csak munkák, és a gondolataimat ezek a munkák a falon vetítik ki”.

Az asztalfiókból című tárlat november 9-ig látogatható, hétfőn, kedden és pénteken 10–13, szerdán és csütörtökön 13–17 óra között a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Majális/Republicii utca, 5. szám).

(Borítókép: Németh Júlia (balra), Horváth Gyöngyvér és Kós Katalin nyitotta meg a kiállítást. Fotó forrása: Horváth László)