Aszály és árvíz egyaránt fenyeget – összeült a vészhelyzeti tárcaközi bizottság

A hidrológiai intézet és a meteorológiai szolgálat aggasztó előrejelzései miatt összeült kedden a környezetvédelmi minisztériumban a vészhelyzeti tárcaközi bizottság.

A tanácskozáson Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy Romániát súlyos aszály fenyegeti, annak ellenére, hogy erre a hétre nagy mennyiségű csapadékot jeleznek előre a meteorológusok – írja az Agerpres. A minisztérium közleménye idézte a tárcavezetőt, aki szerint az sem kompenzálná a szárazság sújtotta területek vízigényét, ha egy nap alatt annyit eső esne, mint amennyi egy hónap alatt szokott. Fechet felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő napokban árvizekre kell felkészülniük a hatóságoknak. A meteorológiai szolgálat adatai szerint az idei volt az eddigi legmelegebb június, és a hónap folyamán összesen 43 harmadfokú hőségriasztást bocsátottak ki. 

A meteorológiai előrejelzés szerint szerda délelőtt 10 óráig Erdély legnagyobb részében, Olténiában, Munténiában, Moldva északi régióiban, helyenként pedig a Bánságban és a Máramarosban is záporok, zivatarok várhatók. A széllökések elérik a 70-90 kilométeres óránkénti sebességet, jégeső is lehetséges. Néhány óra alatt 25-40 liter eső eshet a jelzett térségekben négyzetméterenként, de helyenként ez a mennyiség akár 50-70 liter is lehet.

Munténia és Moldva területeinek nagy részén és Dobrudzsa délnyugati részében szerdáig kánikula várható, a nappali hőmérséklet elérheti a 35-37 fokot, és éjjel sem lesz hűvösebb 20 foknál.

Ugyanakkor az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el szerda délutánig 12 megye több folyójára: Tisza, Iza, Túr, Szamos, Kraszna, Berettyó, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Béga, Temes, Berzava, Moravica, Karas, Néra, Cserna, Duna. A hidrológusok szerint kedd 16 órától szerda 14 óráig a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a következő megyék több folyóján: Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Fehér, Brassó, Szeben, Vâlcea, Suceava, Neamţ, Botoşani és Iaşi. Emellett kedd déltől szerda 16 óráig elsőfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben Máramaros, Erdély, Körösvidék, Bánság, Olténia, Munténia, Bukovina és Moldva bizonyos folyószakaszain.