Arany Pálma-díjas film mától a mozikban

Arany Pálma-díjas film mától a mozikban
Mától vetítik a romániai mozikban Ken Loach, brit rendező, producer Én, Daniel Blake (2016) című sikerfilmjét. Loach alkotása, amely az átlagember és a bürokrácia harcát mutatja be, tavaly kiérdemelte a Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma díját.

Daniel Blake, 59 évesen egy szívrohamot követően fel kell hagyjon fizikai munkát követelő asztalos mesterségével, így szociális segélyt kell kérvényeznie. A brit bürokrácia kafkai útvesztőiben kóvályogva ismerkedik meg Katie-vel, a két gyermekét egyedül nevelő munkanélküli anyával, aki hasonlóan kilátástalan és kiszolgáltatott helyzetben van. Ken Loach rendező és társa, Paul Laverty forgatókönyvíró a büszkeségről, szociális érzékenységról készített filmet.

A film romániai, bukaresti sajtóbemutatóját az ActiveWatch által szervezett beszélgetés követte, amelynek témája a filmben bemutatott, Romániában is fellelhető problémára fókuszált: a szociális segélyek kérelmezése és a hátrányos helyzetűek munkavállalási lehetőségei.

– Hasonló filmet naponta lehetne forgatni Romániában. Hasonló esetekkel mindenhol találkozunk, Bukarestben és vidéken is – jelentette ki Ciprian Necula, volt államtitkár, aki saját közigazgatásban szerzett tapasztalataira támaszkodva mesélt a romániai szociális problémákról.

– Másfél évig dolgoztam államtitkárként az európai uniós alapokért felelős minisztériumban, amely talán a legbürokratikusabb minisztérium Romániában, hiszen két, a román és az európai bürokrácia is fellelhető ott. (...) A bürokrácia embertelen, kizsákmányoló. Azt tanultam meg, amíg a kormánynak dolgoztam, hogy a bürokraták, a tisztviselők nem gondolnak tetteik következményeire, csak azzal törődnek, hogy minél több iratot összegyűjtsenek, amivel védekezhetnek majd – tette hozzá Ciprian Necula.