Antigoné – táncszínházi bemutató a Nagyvárad Táncegyüttesnél

Antigoné – táncszínházi bemutató a Nagyvárad Táncegyüttesnél
Szophoklész Antigoné című ókori görög drámájának táncszínházi adaptációját mutatja be a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. A premierre november 21-én, este 7 órától kerül sor a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében, olvasható az intézmény közleményében.

Szophoklész tragédiája Antigoné és Kreón király konfliktusát helyezi a cselekmény középpontjába. Antigoné, aki az istenek íratlan törvényeit követi, végtisztességet kíván adni testvérének, Polüneikésznek, ezt azonban Kreón megtagadja, hazaárulónak tartván a férfit. Erkölcs és hatalom összecsapásában Antigoné marad alul. Kreón cselekedetét az istenek nem hagyják büntetlenül: a király fia és felesége halálával is megfizet erkölcstelenségéért.

Az előadás rendező-koreográfusa Györfi Csaba, aki a készülő produkcióról elmondta: „A legnagyobb kihívás, hogy úgy tudjam színpadra vinni a művet, hogy a darab szellemiségét tiszteletben tartva, új formanyelvet létrehozva, érthető, erőteljes előadás születhessen. Célom, hogy azt, amit a mű képvisel, minél pontosabban és kifejezőbben tudjam a testekre komponálni. Nem kis kihívás ez a csapat számára sem, olyan témát és gondolatot kerestem, hogy minden előadónak kihívást és közös ügyet tudjon jelenteni a próbafolyamat.”

(Fotó forrása: Nagyvárad Táncegyüttes Facebook-oldala)