ALOPEDI: többen igényeltek tanácsadást

ALOPEDI: többen igényeltek tanácsadást
Az ALOPEDI, 0364 – 917 számon elérhető ingyenes sürgősségi telefonos ügyelet munkatársainak segítségét 2017 első három hónapjában 3126 alkalommal igényelték, megközelítőleg ötven százalékkal többen, mint 2016 első felében. Az ALOPEDI a kolozsvári gyermekkórház szülők által igénybevehető sürgősségi szolgáltatása.

Az esetek nagyrészében légzési nehézségek miatt vették igénybe a szülők az egészségügyi gyorssegélyt, ezt követte gyakoriságban a láz, illetve az emésztési panaszok. A szolgáltatás hatékonyságát bizonyítja, hogy az esetek szinte hetven százalékában a szülőknek sikerült otthon megoldani a problémát, az orvosok gyermekgondozási tanácsokkal látták el a betelefonálókat, elmagyarázva milyen tünetek megjelenése esetén kell orvoshoz fordulni. Emellett 420 alkalommal olyan eset miatt telefonáltak, amikor nagyon rövid időn belül orvosi ellátásra szorult a beteg gyerek.

Az ALOPEDI-t nemcsak Kolozs megyeiek vették igénybe: a hívások fele Bukarestből, illetve Prahova, Brassó és Temes megyéből érkezett, így a más megyéből telefonálók aránya tíz százalékkal nőtt az elmúlt év elejéhez képest. Növekedett a külföldi hívások száma is, 16 alkalommal tárcsázták a számot más országban tartózkodó szülők.

– Nagyon örülök neki, hogy egyre nő a bizalom a szülőkben a telefonos az orvosi szolgáltatás iránt. Gratulálok az ALOPEDI teljes csapatának, hogy ilyen példamutató módon működnek, minőségi tanácsokat adnak rövid időn belül, így a szülőknek nem kell a kis páciensekkel orvoshoz menniük. Ez kényelmesebb megoldás nekik, de tehermentesíti a túlzsúfolt kórházakat és családorvosi rendelőket is – nyilatkozta Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

Az ALOPEDI szolgáltatást 35 sürgősségi vagy gyermekgyógyász, rezidens, szak- és főorvos működteti a kolozsvári Gyermeksürgősségi Klinikán.