Alacsonyabb a bűnözés Romániában

A rendőrök kulcsszerepet játszanak a közrend és a polgárok biztonságának fenntartásában, és küldetésük rendkívül összetett – írta Marcel Ciolacu kormányfő a közösségi oldalára.

A Román Rendőrség napja alkalmából a kormány Facebook-oldalára írt üzenetében a miniszterelnök rámutatott, a rendőrök és az intézmény teljes személyzete rendkívül összetett feladatot lát el.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint Ciolacu szerint a rendőrök professzionalizmusa, elkötelezettsége és bátorsága, a gyakran nehéz helyzetekben való helytállás, valamint a bűnözés minden formája elleni küzdelmük a lakosság biztonságát szolgálja, valamint bizalmat ébreszt a közösségekben. Ugyanakkor felszólította a Román Rendőrséget, hogy maximális komolysággal és szigorral dolgozzon a drogkereskedelem felszámolásán. 

„Szeretnék rámutatni, hogy a technológia fejlődésével és az információhoz való hozzáférés demokratizálódásával a bűncselekmények is sokasodnak és diverzifikálódnak. Románia határai nyitottak, és ez kiszolgáltatottá tesz bennünket a nemzetközi bűnügyi szervezetekkel szemben. Új kihívások jelennek meg, amelyeket a Román Rendőrségnek előre kell látnia, és le kell küzdenie. A rendőröknek folyamatosan fejleszteniük kell módszereiket és továbbképzéseken kell részt venniük, hogy felvehessék a harcot a bűnözők egyre kifinomultabb eszközeivel” – üzente a kormányfő.

Románia a kábítószer-kereskedők célországává vált


Ciolacu emlékeztetett, ameddig az ország határai nem álltak nyitva, a lakosság védve volt a drogokkal szemben, de azzal, hogy Románia tranzitország lett egyre inkább a kábítószer-kereskedők egyik célországává vált.

„Ez viszonylag új helyzet, és a rendőrségnek fejlesztenie kell a jelenség kezeléséhez szükséges kapacitásait. Arra kérem Önöket, hogy a lehető legnagyobb komolysággal és szigorral lépjenek fel a kábítószer-kereskedelem ellen. Különösen akkor, ha a kiskorúak a kereskedők célpontjai” – fogalmazott üzenetében a miniszterelnök.

Mindazonáltal Ciolacu azt állítja, hogy más nyugati államokhoz képest, ahol előfordulnak vagy gyakoriak a halálos áldozatokkal járó erőszakos cselekmények az iskolákban, utcákon, Románia biztonságos ország, alacsonyabb a bűnözési arány. Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy Romániában nincs bűnözés és erőszak, de ezek gyakorisága és súlyossága alacsonyabb, mint más országokban.