A sorsközösség érzését erősítette a tegnap zárult Kolozsvári Magyar Napok

Gergely Balázs: Clujban mindmáig életerős Kolozsvár lakozik

A sorsközösség érzését erősítette a tegnap zárult Kolozsvári Magyar Napok
- Aki közösségben van, erősebbnek érzi magát – mondja egy férfi abban a videóban, amely a szombaton szervezett Donaton Futóversenyen készült. Az Erdély fővárosában zajlott magyar napok, amelynek keretében többek között kulturális, gazdasági, számítástechnikai, társadalomkutatással kapcsolatos előadásokat, sport- és gasztronómiai rendezvényeket szerveztek, valóban erősítette az együvé tartozás, a sorsközösség érzését. A vasárnap esti zárókoncertje előtt felszólalt Emi Boc polgármester, aki úgy fogalmazott: mindannyiunk érdeme, hogy az elmúlt évtizedekben európai várost hoztunk létre. Oláh Emese alpolgármester kiemelte: a KMN egyik legfontosabb mozzanata, hogy ismét belakhattuk a felújítás alatt állt Farkas utcát. Gergely Balázs főszervező hangsúlyozta: a boldog tekintetek örömöt szereztek a szervezőknek. Grezsa Csaba magyar főkonzul úgy fogalmazott: Erdély szívében nem csak magyar napok, hanem magyar mindennapok is vannak, és lesznek.

–  Nagyon büszke vagyok, hogy itt lehetek Önökkel ma este Erdély legnagyobb seregszemléjének záró gáláján. A Kolozsvári Magyar Napok jó alkalom arra, hogy együtt ünnepeljünk. A KMN feledhetetlen kulturális utazásban részesített bennünket. Tartalmas hét alatt olyan világba csöppenhettünk be, ami sokak számára új. A hagyomány és az újítás, a zene és technika találkozott és csodás hangulatot hozott létre nem véletlenül, hiszen ezek a KMN jellegzetességei. Szerdán, az Edda-koncerten az álmok ismét valóra váltak Kolozsvár főterén, megmutatták, hogy van élet a kövek között. A legfontosabb, hogy idén újból belakhattuk a Farkas utcát. Mi vagyunk az elsők, akik kimondhatjuk: visszafogadott a tér dala, mert miénk a tér – mondta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

– A 21. században a magyarság nem csak az államhatárokat jelenti. Amikor az államalapítást és Szent Istvánt ünnepeljük, az 1100 éves közös Kárpát-medencei történetünket, a magyar-román közös történelmet ünnepeljük. Augusztus 20-án nem csak a múltra emlékezünk. Az új kenyér megszentelése a jövőt és a reményt jelenti minden magyar számára akárhol is éljen. Itt, Kolozsváron a jövőbe vetett bizonyossággal tölthet el, hogy a Kincses Kolozsvár Egyesület és Gergely Balázs  évről évre megerősít minket abban, hogy Erdély szívében nem csak magyar napok hanem magyar mindennapok  is vannak és lesznek – hangoztatta Grezsa Csaba magyar főkonzul.

 – Együtt, közel húsz év alatt európai várost hoztunk létre, ahol mindenki jól érzi magát, örülünk az életnek, országos és nemzetközi szinten is elismernek. Ez mindannyiunk érdeme. Kolozsvárt a sokféleség és az együtt élés művészete határozza meg. Kolozsváron a sokféleség nem fenyegetés, hanem lehetőség arra, hogy jobb legyél, minőségi életet élj. Kolozsváron megünneplik a sokszínűséget, ahogy azt tettük ezen a héten, ezen az estén. Ez a normalitás. Közösségünk ereje abban áll, hogy meg tudjuk ünnepelni a sokszínűséget. Nem csak elfogadjuk a sokszínűséget, hanem átkaroljuk egymás egyediségét. Tiszteljük kölcsönösen egymás értékeit, hagyományait és kultúráját. Befogadó és gazdag közösséget hozunk létre, és ameddig ezeket az értékeket népszerűsítsük, Kolozsvár az első helyen marad – közölte Emil Boc polgármester.

"Gyönyörű napokat töltöttünk együtt"– Gyönyörű napokat töltöttünk együtt. A rengeteg ember, a boldog tekintetek nagy örömöt szereztek nekünk szervezőknek. Ez ad értelmet a munkáknak, ez által van Clujban mindmáig egy életerős Kolozsvár. Kolozsvárt nem a faragott kövek, hanem a benne élő magyar emberek jelentik.  Kolozsvár addig létezik, amíg a benne élők magyarul énekelnek és táncolnak. Ez a közös érték, amelyre vigyázni kell, és amire a velünk élő román többségnek is fontos vigyáznia. Kolozsvár nélkül Cluj sokkal gyengébb és szegényebb lenne – összegzett Gergely Balázs.A főszervező bejelentette: a 15. KMN-t 2024. augusztus 18-a és 25-e között szervezik meg.

Nagy-Hintós Diana, Kis Olivér(Borítókép: az Edda Művek augusztus 16-i koncertje)