A parlament "egyszerű indítványban" kezdeményezte az igazságügyi miniszter leváltását

A parlament "egyszerű indítványban" kezdeményezte az igazságügyi miniszter leváltását
A szociáldemokrata párti (PSD) többség szavazataival és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tartózkodása mellett elfogadta a képviselőház ma azt az "egyszerű indítványt", amelyben a honatyák Raluca Prună igazságügyi miniszter leváltását kezdeményezik.

A PSD azt követően tűzte napirendre A hazugság is öl című indítványát a tárcavezető ellen, hogy Pruna egy nyilvános rendezvényen úgy nyilatkozott: gyakorlatilag "hazudott" az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB), amikor egy állami tisztségviselő aláírásában megbízva azt ígérte: Románia hét új börtön építésével fog javítani a fogvatartottak siralmas helyzetén. A szakértői kormány valójában csak ezt a "jó szándékot" örökölte elődjétől, mert pénz (csaknem egymilliárd euró) nincs a költségvetésben börtönépítésre - magyarázta a miniszter.

A PSD úgy ítélte meg: tűrhetetlen, hogy egy miniszter "hazudjon", azzal pedig, hogy ezt Pruna nyilvánosan be is vallotta, Románia nemzetközi hitelét is aláásta, ezért távoznia kell. Az erről szóló indítványt a parlamenti többség rekordsebességgel, a beterjesztés után kevesebb mint 24 órával a múlt héten napirendre tűzte, de megszavazni nem tudta, mert a PNL bojkottja miatt a ház határozatképtelenné vált.

A liberálisok azzal indokolták távolmaradásukat az egyszerű indítvány vitájától és a keddi szavazástól, hogy nem akarják hitelesíteni annak a PSD-nek a "kampányakcióját", amelynek élén egy korrupcióért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt politikus - Liviu Dragnea - áll, és amely szerintük nincs abban a helyzetben, hogy tisztességből kioktassa az igazságügyi minisztert.

A miniszter felszólalásában rámutatott: egy szakértői kormány tagja, nincsenek pártpolitikai ambíciói, és szabad emberként megengedheti magának az őszinteséget. Szerinte vitatott kijelentésével nem tett mást, mint metaforikus módon a nyilvánosság értésére adta, hogy "a király meztelen".

Prună jelezte: csak akkor mond le, ha a kormányfő is ezt kéri tőle. Dacian Ciolos miniszterelnök korábban értésre adta: tisztességes embernek tartja Prunát, akivel jól együtt tud működni.

Az egyszerű indítvány egy miniszter teljesítményét vagy egy ágazati szakpolitikát kiértékelő vitára biztosít alkalmat a parlamentben, és ugyanúgy szavazással zárul, mint a kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítvány. Az egyszerű indítvány elfogadása azonban nem eredményezi automatikusan a tárcavezető leváltását.