A kivándorlók 5-7 százaléka jönne haza

A kivándorlók 5-7 százaléka jönne haza
Maria Ligor, a külhoni románokért felelős miniszter azt mondja, hogy a külföldön élő román állampolgárok alig 5-7 százaléka jönne haza az országba.

„A hazatérési szándékkal kapcsolatban, a közvélemény-kutatások szerint látens hazatérési vágy van a kint élők nagy részében, azonban igen alacsony azoknak az aránya, akik ténylegesen haza akarnak térni. A megkérdezettek 5-7százaléka az, aki tényleg készen áll megtenni ezt a lépést. Számukra szeretnénk a lehető legjobban megkönnyíteni a hazatérést” – jelentette ki a tárcavezető egy internetes beszélgetés keretében.

Problémának nevezte ugyanakkor, hogy jelen pillanatban alig 18 ezer román állampolgár van a nagykövetségek és konzulátusok listáin.

„Ez a helyzet egyáltalán nem tölt el örömmel, mert az lenne a legjobb, ha minél több román állampolgár lenne a nagykövetségek névjegyzékében, mert akkor például válsághelyzet esetén fel tudnánk venni a kapcsolatot az ott élő román állampolgárokkal, és meg tudnánk adni nekik a szükséges támogatást. De sajnos az elmúlt időben drámai helyzetekkel találtuk szemben magunkat, amikor nehéz volt megállapítanunk, hogy hol vannak az állampolgáraink” – magyarázta Maria Ligor.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol