A kairói filmfesztiválon is díjat nyert a Tiszta szívvel

A kairói filmfesztiválon is díjat nyert a Tiszta szívvel
Till Attila Tiszta szívvel című alkotása nyerte a legjobb első vagy második filmért járó Bronz Piramis díjat a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Magyar Nemzeti Filmalap MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint a díjat a film főszereplője, Fenyvesi Zoltán vette át előző este.

A legjobb filmnek járó Arany Piramist a spanyol-marokkói-francia koprodukcióban készült Mimosas című film kapta (rendező: Oliver Laxe), Licinio Azevedo pedig elnyerte az Ezüst Piramist a The Train of Salt and Sugar című filmjéért, amelyet a legjobb rendezőnek ítélnek oda, és ugyancsak ő kapta a zsűri különdíját is.Az egyiptomi fővárosban legutóbb tíz éve díjaztak magyar alkotást.A 38. kairói filmfesztiválon, amely az arab térség legrégebbi és máig egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmes seregszemléje, több mint 200 alkotást vetítettek. A nemzetközi zsűri elnöke Christian Petzold (Phoenix bár, Barbara, Jerichow, Yella) német forgatókönyvíró-rendező volt.A kerekesszékes bérgyilkos bandáról szóló Tiszta szívvel világszerte nagy sikereket ért el, Szerbiában, Luxemburgban, az Egyesült Államokban, Németországban, Görögországban és Franciaországban is díjazták – szakmai zsűrik és a közönség egyaránt.Till Attila filmje Magyarország hivatalos Oscar nevezettje az amerikai filmakadémia díjára a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.(Borítókép: Fenyvesi Zoltán átveszi a díjat – Fotó: Kairói Nemzetközi Filmfesztivál)
   

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér