A Golf-áramlat teológiája

A Golf-áramlat leállásának gondolatával a Holnapután című katasztrófafilmben is foglalkoztak

A Golf-áramlat teológiája
Nagyhatalmaink lelkesen bombáznak, illetve ellencsapásokkal fenyegetődznek. És ismét zajlik az esztelen fegyverkezési verseny, melyet nem csak Kína növekvő gazdasági hatalma és Oroszország sarokba szorítása tesz életveszélyessé, hanem a környezetre való hatása is. Eközben ugyanis világunkban egyéb – és a harcra kész sajtó által jobbára elhallgatott – folyamatok is zajlanak.

De hát a lelkes fegyvercsörtetés közepette kit érdekelne az a jelentéktelen tény, hogy a Golf áramlat jól érezhetően lassul. A folyamat, amint azt a szakemberek megállapították, már az ipari forradalom kezdete óta tart. A jelenségről minden, önmagára valamit is adó tudós évtizedek óta tud, a politika azonban az állítólagos értelmi szerzők által végrehajtott mérgesgáz-támadásokkal van elfoglalva.

Pedig ezek a mérgesgáz-támadások (minden iszonyatosságuk ellenére is) eltörpülnek amellett az iszonyat mellett, melyet a kiújult fegyverkezési verseny jelent. Az emberiség és annak büszke reprezentánsai a nagyhatalmak (lásd: emberi jogok!) épp azokat az összegeket költik fegyverkezésre, melyekkel talán a Golf-áramlat lassulása is mérsékelhető lenne. Legalább.

A Golf-áramlat és meghosszabbításai illetve elágazásai (mindeniknek külön neve is van), az Atlanti-óceán (és nem csak) létfontosságú jelensége. Az óceáni felszín meleg víztömegei délről észak felé áramlanak. Az áramlást az északi vizek sajátos jelensége üzemelteti. Színtiszta fizika. A meleg víz (lásd Einstein E = mc2-ét, a hő ugyanis energia, ami a maga részéről tömeg is) súlyosabb, mint a hideg. Következésként: a hideg Északon a súlyosabb meleg víz a hideg vízben alámerül, s ezzel északon a víztömeg megnövekszik. A közlekedési edények elve alapján a mélyben a meleg víztömeg – hogy a vízszint kiegyenlítődhessen – dél felé áramlik, és közben le is hűl. Ahol fokozatosan ismét fölmelegszik, s mert most délen emelkedik meg az óceán szintje, a meleg víztömeg folytatja az észak felé való áramlást.

Ez az áramlat, melynek vízhozama mellett az Atlanti-óceánba ömlő összes folyó hozama eltörpül, hatalmas mennyiségű (1,4 petawatt) hőt szállít északra, mely Észak-Amerika és Európa területeit folyamatosan fűti.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)