A gazdaság 1,1 százalékkal nőtt a második negyedévben

A gazdaság 1,1 százalékkal nőtt a második negyedévben
A román bruttó hazai termék (GDP) 1,1 százalékkal nőtt a második negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte ma az országos statisztikai intézet (INS).

 A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 2,7 százalékos volt a növekedés.

Az első negyedévhez mérten, a szezonális és naptárhatást is figyelembe véve 0,9 százalékkal nőtt a román GDP.

A statisztikai intézet ideiglenes jelentésében 395,152 milliárd lejre (31 118 milliárd forint) becsülte a második negyedéves román bruttó hazai termék értékét, ami folyó áron enyhén elmarad az első negyedévitől.

Az idei első negyedévre - az első ideiglenes jelentésben közölt 2,4 százalékos becslésnél kisebb - most 1,7 százalékos GDP-növekedést számolt az INS az előző év azonos időszakához képest, a szezonális és naptárhatással kiigazított értéket pedig a korábbi 2,9-ről 2,8 százalékra módosította. Az első negyedévben a kiigazított érték szerint 0,5 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi év utolsó negyedévéhez viszonyítva.

Az első félévben 2,8 százalékkal nőtt a román gazdaság teljesítménye a tavalyi első hat hónaphoz képest.

A kormány előrejelzési szakbizottsága az idei év egészére is 2,8 százalékos növekedést prognosztizált, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,4 százalékra csökkentette az idei román gazdasági növekedési várakozását, az Európai Bizottság szerint viszont 3,2 százalékos GDP-bővülésre lehet számítani idén Romániában.