A fehér sport híreiből: Sencsen, Doha, Csennai és az óceániai tornák

A fehér sport híreiből: Sencsen, Doha, Csennai és az óceániai tornák
A tenisznagyüzem érdekességeiből, magyar és román versenyzők szerepléseiről szól mostani összefoglalónk.

Hobartban történt

Gálfi Dalma kiesett a 226 ezer dollár összdíjazású hobarti női keménypályás tenisztorna selejtezőjének második fordulójában. Az esemény honlapja szerint a 18 éves magyar játékos szombaton két sima játszmában, 6:1, 6:1-re kapott ki a belga Elise Mertenstől. A világranglistán 160., tavaly junior US Open-bajnok Gálfi mindössze 44 perc alatt vesztett a rangsorban 124. ellenfelével szemben.

Monica Niculescu számára viszont sikerrel kezdődött az ausztrál torna, a harmadik kiemelt már a nyolcaddöntőre készülhet. A román lány két sima játszmában verte az egykori világelső szerb Jelena Jankovicsot.

Eredmények az első fordulóból: Niculescu (3.)–Jankovics (szerb) 6:2, 6:3; Galina Voskoboeva (kazah)–Pauline Parmentier (francia) 6:4, 6:3; Lizette Cabrera (ausztrál)–Miszaki Doj (japán, 5.) 6:4, 5:7, 7:5; Shelby Rogers (amerikai)–Anastasija Sevastova (lett, 2.) 6:2, 1:6, 6:4.

Tornadöntők

A harmadik helyen kiemelt Karolíina Plísková nyerte meg a brisbane-i keménypályás tenisztorna női versenyét. A szombati fináléban a cseh játékos két sima játszmában győzött a francia Alize Cornet ellen. A tavalyi US Openen döntős Plísková pályafutása hetedik tornadiadalát aratta.

A Simona Halepet is búcsúztató Katerina Siniakova zárt az élen a kínai Sencsenben rendezett viadalon. A cseh játékos pályafutása első tornagyőzelmének örülhetett, miután a szombati fináléban két játszmában felülmúlta a nyolcadik helyen kiemelt amerikai Alison Riskét. A torna párosdöntőjében kikapott a Raluca-Ioana Olaru, Olga Szavcsuk (román, ukrán, 3. kiemelt) kettős, 6:1, 7:5 arányú vereséget szenvedtek az Andrea Hlavackova, Su-aj Peng (cseh, kínai, 2.) duótól. A mérkőzés 80 percet tartott, Olaruék 13 544 dolláros csekkel és 180 világranglistaponttal vigasztalódott. A román, ukrán párosnak ez volt a második tornadöntője ebben a felállásban, az elsőt 2008-ban az üzbég fővárosban, Taskentben megnyerték. Olaru sportkarrierje során különböző párostársakkal 14. alkalommal jutott profi torna döntőjébe, ebből ötször nyert.

Az új-zélandi Aucklandben Lauren Davis bizonyult a legjobbnak, az amerikai játékos szintén pályafutása első tornagyőzelmét ünnepelhette – a szombati döntőben két sima játszmában megverte a nyolcadik helyen rangsorolt horvát Ana Konjuhot.

A férfiaknál mindkét elődöntő meglepetést hozott: az első helyen kiemelt kanadai Milos Raonicot a bolgár Grigor Dimitrov (7:6, 6:2), míg a másodikként rangsorolt svájci Stanislas Wawrinkát a japán Nisikori Kej búcsúztatta két szettben (7:6, 6:3). A tornát végül három játszmában Dimitrov nyerte.

Döntős eredmények (keménypályás tornák):

Nők:

Brisbane (890 100 dollár összdíjazás): Ka. Plísková (cseh, 3.)–Cornet (francia) 6:0, 6:3.Sencsen (626 750 dollár): Siniaková (cseh)–Riske (amerikai, 8.) 6:3, 6:4.Auckland (226 750 dollár): Davis (amerikai)–Konjuh (horvát, 8.) 6:3, 6:1.Férfiak:Brisbane (495 630 dollár): Dimitrov (bolgár, 7.)–Nisikori (japán, 3.) 6:2, 2:6, 6:3.Csennai (505 730 dollár), döntő: Roberto Bautista Agut (spanyol, 2.)–Daniil Medvegyev (orosz) 6:3, 6:4.

Ádáz küzdelmet vívott a két teniszóriás

A címvédő Novak Djokovics nyerte az 1,2 millió dollár összdíjazású dohai keménypályás férfi tenisztornát, miután a vasárnapi döntőben nagy csatában legyőzte a világelső Andy Murrayt.

Az olimpiai bajnok skót játékos 28 megnyert tétmeccs után kapott ki újra, egyben nem sikerült sorozatban a hatodik tornáján is győznie. Legutóbb szeptember 7-én hagyta el vesztesen a pályát, akkor a US Open negyeddöntőjében kapott ki a japán Nisikori Kejtől.

A katari fővárosban az első szett a világranglistán második Djokovicsé lett, viszonylag simán, s úgy tűnt, két játszmában hozza a mérkőzést, miután a második felvonásban, 5:4-nél háromszor is meccslabdához jutott. Murray azonban hárított, és nemcsak a szetten belül, hanem sorozatban három játékot nyerve a játszmákat tekintve is egyenlített.

A döntő játszma közepén a szerb teniszező ismét brékelt, újra 5:4 lett a javára, de ezúttal már nem hibázott, s negyedik mérkőzéslabdáját értékesítve, 2 óra 54 perc elteltével megnyerte a 2017-es év első csúcstalálkozóját.

Kettejük párharcában Djokovics immár 25–11-re vezet.

Eredmény, döntő: Djokovics (szerb, 2.)-Murray (brit, 1.) 6:3, 5:7, 6:4.

A franciák nyerték a Hopman Kupát

A francia válogatott nyerte meg a Hopman Kupát, a teniszezők Perth-ben rendezett nem hivatalos vegyescsapat-világbajnokságát.

Kristina Mladenovic és Richard Gasquet az amerikaiak duóját, CoCo Vandeweghét és Jack Sockot győzte le 2–1-re a szombati döntőben.

Gasquet egyesben – meccslabdát hárítva – két és fél óra alatt győzte le Sockot, majd Vandeweghe kétszettes sikerrel egyenlített. A rövidített játszmákra játszott vegyespáros meccset aztán simán nyerték a franciák, akik országuk történetének második Hopman Kupa-győzelmet gyűjtötték be.

A torna 29 éves történetében az amerikaiak a csúcstartók hat győzelemmel.

A szervezők a zárónapon bejelentették, hogy a következő öt évben is Perth ad majd otthont a versenynek.

Eredmény, döntő: • Franciaország–Egyesült Államok 2–1 – Richard Gasquet–Jack Sock 6:3, 5:7, 7:6 (6); Kristina Mladenovic–CoCo Vandeweghe 4:6, 5:7; Gasquet, Mladenovic–Sock, Vandeweghe 4:1, 4:3 (0) – rövidített szettek.