A fehér sport hírei: kiválóan szereplő hölgyek

A fehér sport hírei: kiválóan szereplő hölgyek
Tenisz-összefoglalónkban a héten nagyobb tornákon résztvevő magyar és román teniszezők szerepléséről szólunk: a hölgyek sziporkáztak, a férfiak búcsúztak.

Australian Open-selejtezők és főtáblások

Gálfi Dalma (a képen) bejutott a második fordulóba csütörtökön az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjében. A verseny honlapja szerint a világranglistán 162. magyar játékos 6:7 (2), 6:3, 6:1-re verte a WTA-rangsorban három hellyel mögötte álló brit Tara Moore-t. A találkozó 1 óra 56 percig tartott.

A 2015-ben junior US Open-bajnok, 18 éves Gálfi következő ellenfele a macedón Lina Gjorcheska (202.) lesz, a főtáblára jutáshoz összesen három meccset kell nyerni.

Magyar részről csak Babos Tímea szerepel alanyi jogon az Australian Open 128-as főtábláján, először vág neki kiemeltként a melbourne-i tornának, ő a 25. favorit (Fucsovics Márton a selejtezők első fordulójában búcsúzott). A világranglistán 28. játékos élete második Grand Slam-tornájára készülhet kiemeltként, a tavalyi US Openen a 31. helyen rangsorolták a New York-i szervezők. A melbourne-i Australian Open főtáblájának sorsolását pénteken tartják.

Két román lány indult az év első Grand Slam tornájának selejtezőjében, Mihaela Buzărnescu (541. a világranglistán) és Ana Bogdan (125.) is sikerrel vette az első akadályt. Buzărnescu meglepetést okozott, sokkal előkelőbben rangsorolt ellenfélt vert meg három szettben (7:5, 5:7, 6:2 – a mérkőzés 2 órát és 22 percet tartott) – a fehérorosz Olga Govorcova jelenleg 173. a WTA-rangsorban, de jegyezték már a 35. helyen is. Buzărnescu következő ellenfele a házigazdák szabadkártyás képviselője Olivia Rogowska (275.) lesz.

Ana Bogdan játszmahátrányból állt talpra, de neki is sikerült a második fordulóba jutnia. A holland Arantxa Rust (177.), 3:6, 6:1, 6:4 arányban győzte le a szinaiai lány 124 perces csata után. Bogdannak is ausztrál ellenfél jutott a folytatásban, Ellen Perez (634.) ellen lép pályára. Mint már korábban közöltük, az egyetlen román férfi résztvevő, Marius Copil a seljetezők első fordulójában már kikapott, és búcsúzott Ausztráliától.

Alanyi jogon viszont nem kevesebb, mint öt román teniszező várja a pénteki sorsolást: Simona Halep, Irina-Camelia Begu, Monica Niculescu, Sorana Cârstea és Patricia Maria Ţig is a legjobb 128 között van Melbourne-ben. Közülük kettő kiemelt, a hetedik Ausztrál Open részvételnél tartó (legjobb eredménye a negyeddöntőbe való jutás 2014-ben és 2015-ben) Halep a 4., míg Begu a 27. besorolást kapta.

A nőknél címvédő és világranglista-első német Angelique Kerber, míg a férfiaknál a tavalyi döntős, a világrangsort vezető Andy Murray az első favorit. Az ötszörös finalista Murrayt 2016-os legyőzője az ATP-rangsor második helyezettje, az ötszörös bajnok szerb Novak Djokovics követi a sorban.

A női kiemeltek között megtaláljuk a magyar származású Konta Johannát (brit, 9.) és Bacsinszky Tímeát (svájci, 12.).

Sydney: Babosék döntősök párosban

Babos Tímea, oldalán Anasztaszija Pavljucsenkovával bejutott párosban a sydneyi keménypályás tenisztorna női versenyének döntőjébe.

A magyar, orosz duó csütörtökön két szettben győzte le a szlovén Andreja Klepac és a spanyol Maria Jose Martinez Sanchez kettősét, a találkozó 1 óra 11 percig tartott. Babosék ellenfele a fináléban a Sania Mirza, Barbora Strycova (indiai, cseh, 1.) páros lesz.

Honlapja szerint a 23 éves magyar játékos harmadszor játszott elődöntőt párosban Sydneyben, 2014-ben bejutott a fináléba a cseh Lucie Safarova oldalán, majd egy évvel később nagy csatában búcsúzott a francia Kristina Mladenovic társaként.

Babos idén egyesben az első fordulóban kiesett az ausztráliai versenyen.

A másodikként rangsorolt lengyel Agnieszka Radwanska simán verte Strycovát az elődöntőben.

Az első helyen kiemelt Dominic Thiem meglepetésre kikapott a férfi versenyének negyeddöntőjében. A világranglistán nyolcadik osztrák játékost a rangsorban 67. brit Daniel Evans búcsúztatta szetthátrányból fordítva. A címvédő szerb Viktor Troicki úgy jutott a négy közé, hogy a német Philipp Kohlschreiber hátsérülés miatt nem tudott kiállni ellene.

Eredmények, nők (776 ezer dollár összdíjazás):

Páros, elődöntő: Babos, Pavljucsenkova (magyar, orosz)–Klepac, Martinez Sanchez (szlovén, spanyol) 6:3, 6:4.Egyes, elődöntő: A. Radwanska (lengyel, 2.)–Strycova (cseh) 6:1, 6:2; Konta (brit, 6.)–Bouchard (kanadai)  6:2, 6:2.Férfiak (437 ezer dollár összdíjazás), negyeddöntő: Evans (brit)–Thiem (osztrák, 1.) 3:6, 6:4, 6:1; Müller (luxemburgi, 6.)–Cuevas (uruguayi, 2.) 7:6 (5), 6:4; Kuznyecov (orosz)–Carreno (spanyol, 4.) 2:6, 6:4, 6:1; Troicki (szerb, 3.)–Kohlschreiber (német, 5.) játék nélkül.

Hobartban történt

Monica Niculescu már az elődöntőre készülhet a hobarti tenisztornán (226 750 dollár összdíjazás, keménypálya). A 29 esztendős Niculescunak (40. a világranglistán) némi gondot jelentett a hét évvel fiatalabb japán Risa Ozaki (100.) legyőzése, a selejtezőkből érkezett ellenfél elleni kétjászmás mérkőzés 124 percet tartott. Niculescu mintegy 9 perces ápolásra is szorult az első két szett közötti szünetben. A román lány eddig jutalma 11 300 dollár és 110 világranglistapont, következő ellenfele az ukrán Leszia Curenko lesz (71.).

Eredmény: Niculescu (3.)–Ozaki (japán) 6:4, 6:4.

Játék nélkül jutott a párosok elődöntőjébe a Raluca-Ioana Olaru, Olga Szavcsuk (román, fehérorosz) kettős, miután az ukrán Kicsenok-ikrek, Ljudmila és Nadia nem álltak ki ellenük előbbi jobb combja sérülése miatt. Olaruék következő ellenfele a Mandy Minella, Anasasija Sevastova (luxemburgi, lett) duó lesz, eddigi jutalmul 3435 dollári és 110 WTA-pont.

Kikaptak a férfi párosok

Mindkét, óceániai térségben szereplő román férfi teniszező számára a negyeddöntő jelentette a végállomást. Sydneyben Jean-Julien Rojer, Horia Tecău (holland, román, 4., kiemelt) kettős döntő rövidítésben, 96 perc után 7:6 (4), 2:6, 11–9 arányban szenvedett vereséget a holland Wesley Koolhof, Matwe Middelkoop duótól. Tecăuék 3860 dolláros csekkel és 45 világranglistaponttal vigasztalódhatnak.

Az új-zálandi Aucklandban (450 110 dollár összdíjazás, keménypálya) a Dominic Inglot, Florin Mergea (angol, román) kettős is a legjobb nyolc között végezte, miután 73 perc alatt 6:3, 7:6 (6) arányban kikapott a Jonathan Erlich, Scott Lipsky (izraeli, amerikai) duótól. Mergeáék jutalma 3970 dollár és 45 ATP-pont.