A fehér sport hírei: Austral Openre készülve

A fehér sport hírei: Austral Openre készülve
Ezúttal az amerikai Happy Valley, az ausztrál Hobart, Brisbane és Sydney, továbbá a szintén Ausztráliában lebonyolított perthi Hopman-kupa legutóbbi teniszeseményeit foglaljuk össze.

Szomorú vég Happy Valley-ben, rajtolt Hobart

Fucsovics Márton a negyeddöntőben fejezte be szereplését az ausztráliai Happy Valley-ben rendezett, 75 ezer dollár összdíjazású challenger tenisztornán. A világranglista 158. helyén álló 24 éves játékos – aki az év első Grand Slam-viadalára, az Australian Openre készül – a legjobb nyolc között Joris de Loore-ral csapott össze pénteken és a rangsorban 195. belga teniszezőtől két szettben kapott ki.

Eredmény, negyeddöntő: De Loore (belga)–Fucsovics (8.) 7:6 (6), 6:3.

A hölgyek hobarti WTA-versenyének (226 750 dollár összedíjazás, keménypálya) első selejtezőkörében Gálfi Dalma két sima szettben legyőzte a német Tatjana Mariát. A 18 esztendős magyar játékos a következő fordulóban a belga Elise Mertensszel találkozik, majd a selejtezőben még egy – tehát összesen három – mérkőzést kellene megnyernie ahhoz, hogy feljusson a főtáblára.

A selejtezőben indult Ana Bogdan is, de az első forduló már végállomást jelentett számára, az amerikai Nicole Gibbs két játszmában búcsúztatta. Alanyi jogon főtáblás és harmadik helyen kiemelt Monica Niculescu, de nincsen könnyű dolga: az első körben az egykori világelső szerb Jelena Jankovics ellen lép pályára.

Eredmény, selejtező, 1. forduló: Gálfi (magyar)–Maria (német) 6:3, 6:0; Gibbs (amerikai)–A. Bogdan 6:4, 6:2.

Nadal a vártnál korábban búcsúzott

Kikapott Milos Raonictól, így nem jutott elődöntőbe Rafael Nadal a brisbane-i keménypályás tenisztorna férfiversenyében.

A korábbi világelső, 14-szeres Grand Slam-győztes spanyol játékos az első játszmát még megnyerte, de a tavaly wimbledoni döntős, brisbane-i címvédő kanadai fordítani tudott, így ő lesz a bolgár Grigor Dimitrov ellenfele az elődöntőben.

A másik ágon a US Open-címvédő, svájci Stanislas Wawrinka és a japán Nisikori Kej mérkőzik egymással.

Brisbane-i keménypályás tenisztorna:

Férfiak (437 ezer dollár összdíjazás), negyeddöntő: Wawrinka (svájci, 2.)–Edmund (brit) 6:7 (2), 6:4, 6:4; Nisikori (japán, 3.)–Thompson (ausztrál) 6:1, 6:1; Dimitrov (bolgár, 7.)–Thiem (osztrák, 4.) 6:3, 4:6, 6:3; Raonic (kanadai, 1.)–Nadal (spanyol, 5.) 4:6, 6:3, 6:4.Nők (1 millió dollár összdíjazás), elődöntő: Cornet (francia)–Muguruza Blanco (spanyol, 4.) 4:1-es állásnál Muguruza Blanco visszalépett; Ka. Plísková (cseh, 3.)–Szvitolina (ukrán, 6.) 6:2, 6:4.

Ţignek Sydneyben sem ment

Ismét csak a selejtezőkben búcsúzott a 22 éves Patricia Maria Ţig, a román lány a sydneyi tenisztornán indult (710 900 dollár összdíjazás, keménypálya). Az első körben Cvetana Pironkova volt az ellenfele, s 68 perc csata után 7:6 (4), 6:3 arányban kapott hét évvel idősebb és tapasztaltabb bolgártól. A részvételért 915 dolláros csekk és egyetlen világranglistapont jár.

Irina Camelia-Begu ugyanott a főtábla sorsolását várja.

Hopman-kupa

A német válogatott legyőzte a brit együttest a Hopman-kupán, a teniszezők Perth-ben zajló nem hivatalos vegyescsapat-világbajnokságán.

A női egyest Heather Watson nyerte Andrea Petkovic ellen úgy, hogy a második játszmában 1:5-ről fordított, majd Alexander Zverev egyenlített Daniel Evans legyőzésével. Végül a rövidítéses szettekre játszott vegyespárosban a németek bizonyultak jobbnak. Utóbbiaknak a pénteki volt az első győzelmük, míg a britek mindhárom találkozójukat elveszítettek.

A másik meccsen a csoportelsőség dőlt el, Kristina Mladenovic és Roger Federer győzelme után 1–1 volt az állás, a végső döntést pedig a franciák vegyespárosa hozta meg. A másik négyesből az Egyesült Államok válogatottja jutott a szombati döntőbe.

Eredmények, Hopman-kupa, 3. forduló, A-csoport: • Németország–Nagy-Britannia 2–1 (Andrea Petkovic–Heather Watson 2:6, 6:7; Alexander Zverev–Daniel Evans 6:4, 6:3; Zverev, Pekovic–Evans, Watson 4:2, 4:2) • Svájc–Franciaország 1–2 (Belinda Bencic–Kristina Mladenovic 4:6, 6:2, 3:6; Roger Federer–Richard Gasquet 6:1, 6:4; Bencic, Federer–Mladenovic, Gasquet 2:4, 2:4).