A fehér sport híreiből

A fehér sport híreiből
Az e heti tornák magyar és román szereplőivel és más érdekességekkel foglalkozunk mostani tenisz-összeállításunkban.

Linz, Tiencsin és Hongkong

Már a selejtezők első fordulójában búcsúzott Gálfi Dalma az osztrák tornától, a magyar lány 6:2, 6:3 kikapott horvát ellenfelétől, Jana Fett-től.

A Linzben rendezett keménypályás tornán (226 750 dollár összdíjazás) Mihaela Buzărnescu viszont átverekedte magát a selejtezők mind a három fordulóján, s főtáblára került. Sorrendben az amerikai Alexa Glatch-ot (6:4, 6:2), a szintén amerikai Kayla Day-t (6:3, 6:4) és a holland Lesley Kerkhove-ot (6:1, 6:4) is simán búcsúztatta. A 29 éves teniszező a főtáblán a negyedik kiemelt észt Anett Kontaveittel játszik.

További két román lány hiába próbált szerencsét az előcsatározások első körében: Alexandra Cadanţu 6:3, 6:3 arányban kikapott a brit Naomi Broady-tól, míg Ana Bogdant éppen Kerkhove búcsúztatta 6:1, 7:6 (3) eredménnyel.

A tornán Sorana Cârstea az ötödik kiemelt, a belga Alison van Uytvanck ellen kezd. Monica Niculescu pedig nyolcadik favorit, első ellenfele a spanyol Larra Arruabarrena Vecino, neki viszont véget is ért a vetélkedő, mivel a harmadik játszmában, 91 perc játék után sérülés miatt feladta a mérkőzést.

Eredmények, 1. forduló: Arruabarrena Vecino (spanyol)–Niculescu 1:6, 6:1, 2:0-s állásnál Niculescu feladta a mérkőzést; Bencic (svájci)–Flipkens (belga) 4:6, 6:2, 7:6 (7); Vihlianceva (orosz)–Cepede Royg (paraguayi) 6:0, 6:2; Larsson (svéd)–Cepelová (szlovák) 7:6 (6), 6:4.

Buzărnescu párosban is indul az osztrák tornán, társa a grúz Okszána Kalasnyikova, először az Arruabarrena Vecino, Veronica Cepede Royg (spanyol, paraguayi) kettőssel játszanak.

A kínai Tiencsinben rendezett keménypályás tornán (426 750 dollár összdíjazás) Peking bajnoka, a francia Carolina Garcia sérülésre hivatkozva visszalépett, így Irina-Camelia Begut előléptették 9. kiemeltté a helyére. Ezzel viszont lehet, hogy nem járt jól a román lány, mivel a fehérorosz Arina Szabalenka helyett az orosz Marija Sarapovával kell játszania az első fordulóban.

Párosban a doppingolás után visszatért olasz Sara Erranival indult Begu, kínai ellenféllel, a Zsi-ang Csiny, Csian-hui Dang duóval játszottak. Az olasz, román kettős 69 percet töltött a pályán, 6:3, 6:4 verte a hazaiak képviselőit.

Hongkongban az ezúttal csak egyesben induló Babos Tímea az első fordulóban kiesett, a hatodik kiemelt orosz Anasztaszija Pavljucsenkova két 6:4-es játszmával búcsúztatta egy óra és 34 perc játék után.

Kolozsvár csapatbajnok

A nőknél a Bukaresti Steaua (Irina Bara, Elena Gabriela Ruse, Raluca Şerban, Laura Andrei, Cristina Ene, Oana Simion összetételben) diadalmaskodott, a férfiaknál viszont a Kolozsvári Universitatea Sportklub versenyzői lettek az elsők a Román Tenisz Szövetség (FRT) központjában rendezett csapatbajnokságon.

A férfiaknál a Titu Turcu vezette kolozsvári gárda (Adrian Ungur, Bogdan Borza, Bogdan Ionuţ Apostol, Alexandru Jecan, Lorin Mihnea Turcu és Andrei Cociaşu) 4–3-ra legyűrte a Bukaresti Dinamó első csapatát, 5–2-re a Dinamó II-t és ugyancsak 5–2-re a Daimon Sport Clubot.

Korábban Alex Jecan vegyespárosban szerzett bajnoki címet a Bukaresrti Steaua játékosa, Cristina Ene oldalán.