A barcelonai gázolás feltételezett elkövetője akár újra járókelők közé hajthat

A barcelonai gázolás feltételezett elkövetője akár újra járókelők közé hajthat
Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetője, aki ellen most is hajtóvadászat folyik, akár újra járókelők közé hajthat.

A szakértő az M1 aktuális csatorna ma reggeli műsorában azt mondta, más sejtekkel nem valószínű, hogy van kapcsolata, de ő maga megismételheti a terrortámadást akkor, ha érzi, hogy szorult helyzetben van, és így inkább másodszor is "mártírt" csinál magából, mint hogy hagyja magát elfogni.

Gyarmati István elmondása szerint Barcelonában van a legnagyobb muzulmán közösség, és bár a spanyolországi menekültek vannak a legjobban integrálva, muzulmán fiatalok hónapok alatt a propaganda hatására nagy számban radikalizálódtak. Mindenre és mindenkire pedig nem lehet felkészülni - tette hozzá.

Közölte továbbá: nincs konkrét összefüggés a merénylet és a Spanyolország felé erősödni látszó migrációs hullám között. Megjegyezte, bár Gibraltár felé rövidebb az út, de a szomszédos Marokkó jól szervezett állam, amelyik keményen bánik az illegális határátlépőkkel.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének. A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.
Külpol
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol