A bánffyhunyadi önkormányzat elutasította a magyar óvoda használatba vételét

Csoma Botond: szintet lépett a magyarellenesség Bánffyhunyadon

A bánffyhunyadi önkormányzat elutasította a magyar óvoda használatba vételét
A Bánffyhunyadi Tanács mai tanácsülésén elutasították azt a határozattervezetet, amelynek értelmében a tanács használatba vette volna azt az épületegyüttest, amelyet az Erdélyi Református Egyházkerület a magyar tannyelvű bölcsődei és óvodai oktatás körülményeinek javítására ingyenesen ajánlott fel. A tizenöt tagú tanácsból csak a három RMDSZ-es tanácsos támogatta szavazatával a határozattervezetet, a két USR-s és az egyetlen független tanácsos tartózkodott, a liberális és a szociáldemokrata tanácsosok pedig ellene szavaztak. Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke kifejtette: szintet lépett a magyarellenesség. Úgy véli, a kialakult helyzet egyértelműen a bánffyhunyadi magyar és román közösség érdekei ellen szól, hiszen az új épület átvételének hiányában szeptembertől mind a magyar, mind pedig a román bölcsődébe járó gyerekeket a jelenlegi zsúfolásig megtelt helyszínen kell fogadni.

Csak a három RMDSZ-es városi tanácsos szavazta meg azt a határozattervezetet a szerdai tanácsülésen, miszerint Bánffyhunyad város önkormányzata használatba vette volna azt a magyar kormánytámogatásból épült oktatási épületegyüttest, amelyet az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) a magyar tannyelvű bölcsődei és óvodai oktatás körülményeinek javítására ingyenesen ajánlott fel.

Búzás Fekete Mária alpolgármester azzal érvelt, hogy a magyar állam támogatásával lehetőséget kapott a város a református egyháztól arra, hogy javítson az oktatás helyzetén. Arra kérte a tanácsosokat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. Hozzátette: nagy igény van a városban a bölcsődei helyekre, amikor kérvényezték az újabb bölcsődei csoportot, azonnal beteltek a helyek.

A határozat ellen érvelő Oana Goga (PSD) és Mariana Stinga (PNL) azt hangoztatta, hogy a városban vegyes intézményekben van biztosítva a román és a magyar gyermekek anyanyelvű oktatása, és nem kívánatos a gyermekek elkülönítése.

Az ülésen Marius-Iosif Ciota, az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) önkormányzati képviselője terjesztett elő kompromisszumos módosító javaslatokat, ezeket azonban leszavazta a testület. A képviselő a többi között azt kezdeményezte, hogy legalább az a magyar bölcsődei csoport kezdhesse a tanévet az új épületben, amelyik beiskolázásáról döntöttek, de amelyik számára máshol nincsen hely.

– Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy Bánffyhunyad önkormányzatának tanácsosai többségi szavazattal utasították el annak az oktatási épületegyüttesnek a használatba vételét, amelyet az EREK a magyar tannyelvű bölcsődei és óvodai oktatás körülményeinek javítására ingyenesen ajánlott fel. Elutasítunk minden olyan – főként a román közbeszédben elhangzott – vádat, amely a szegregációra irányult. Azon tanácsosoknak, akik úgy értékelték, hogy csak abban az esetben tudják támogatni az oktatási épület önkormányzat általi átvételét, ha legalább egy román tannyelvű csoport átköltöztetésére sor kerül, újból csak azt tudom elmondani, hogy az épület eredetileg a Bánffyhunyadon jelenleg működő 4 magyar óvodai-, és a 30 év után létrehozott magyar bölcsődei csoport befogadására volt méretezve, a projektfinanszírozás nem tette lehetővé egy magyar csoport kiszorítását feltételező kikötés teljesítését. Mi több az EREK felajánlotta az épület számláinak fizetését is egy évig – mutatott rá Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője.

– Az RMDSZ helyi és megyei képviselői az EREK-kel közösen tovább keresi a megoldást a magyar tannyelvű óvodai és bölcsődei oktatás megvalósítására – nyilatkozta Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere.

Csoma Botond szerint a kialakult helyzet egyértelműen a bánffyhunyadi magyar és román közösség érdekei ellen szól, hiszen az új épület átvételének hiányában szeptembertől mind a magyar, mind pedig a román bölcsődébe járó gyerekeket a jelenlegi zsúfolásig megtelt helyszínen kell fogadni. – A tanácsülést megelőző hetekben kialakított közhangulat nyomásgyakorlása azt a sajnálatos helyzetet eredményezte, amelyben a helyi közösség érdekeit háttérbe szorította a Ceaușescu-rezsim soviniszta retorikáját idéző magyarellenes, uszító sajtókampány – nyomatékosította Csoma Botond.

– Fájó, övön aluli ütés ez a bánffyhunyadi magyar közösség számára, de nem először történik velünk, magyarokkal ilyesmi. Konkrét tervünk még nincs, de folytatjuk a munkát. Kár lenne, ha egy ilyen csodálatos épület üresen maradna. A kedd esti – az egyház, az RMDSZ és a helyi tanács képviselőivel folytatott – beszélgetésen mind Horváth Anna, mind Buzás-Fekete Mária nagyon jó érveket sorakoztatott fel, de az észérvek ezek szerint semmit sem értek – nyilatkozta a Szabadságnak Jakab Mihály Gyula bánffyhunyadi református lelkész. 

(Fotó: Kiss Gábor/reformatus.ro)