„Meghívjuk a zene, az öröm és a remény ünnepére”

Augusztus 20. és 22. között szervezik meg a IV. Virginia Zeani Operafesztivált

„Meghívjuk a zene, az öröm és a remény ünnepére”
Az ország legfontosabb dalszínházi eseményei között számontartott Virginia Zeani Operafesztivál idei kiadását augusztus 20. és 22. között szervezik meg Marosvásárhelyen a legjelentősebb brassói és kolozsvári zenészek részvételével. A rendezvény nyitókoncertjén Wolfgang Amadeus Mozart Koronázási mise című alkotása csendül fel.

A fesztivállal Virginia Zeani szoprán, assoluta díva előtt tisztelegnek, aki a világ legnagyobb operacsillagaival együtt tapasztalta meg a közönség imádatát – olvasható a szervezők közleményében. A fesztivál olyan értékekről szól, amelyek egy fiatal lány sorsát alakították: tizenhárom évesen indult el erdélyi szülőfalujából, hogy szembe szálljon az élettel és a világ nagy operaházainak imádott dívájává váljon. Virginia Zeani a világ kulturális életének fontos hivatkozási pontja, Románia egyik legerősebb nemzeti jelképe – emeli ki a tájékoztató.

Mint írják, a fesztivál felvállalta a rendkívüli teljesítmények népszerűsítését, az évek során pedig a világ kultúrával foglalkozó személyiségei közötti párbeszéd elismert platformjává vált. „Az idei rendkívüli kiadással – amely a folytonosságot biztosítja a korlátozások eme időszakában – megünnepeljük az európai értékeket és Marosvásárhely sokszínűségét” – fogalmaz a közlemény.

„A lélekemelő, gyógyító zene a fesztivál idei kiadásának fő ígérete. (…) A fesztivál hű marad eredeti elgondolásához, miszerint állhatatos példaképeket és hivatkozási pontnak tekintendő művészi teljesítményeket népszerűsít, támogatja az ihletet és a motivációt, amire olyan nagy szüksége van a fiatal tehetségek nemzedékének. Meghívjuk tehát Önöket a zene, az öröm és a remény ünnepére. Elképzeltünk egy varázslatos utazást, amelyre elhívunk minden érzékeny lelkületű érdeklődőt, aki örülni szeretne a lélek belseje felé vezető csodálatos útnak. Messzire megyünk, egyre messzebbre, amíg el nem érünk arra a helyre, ahol mind egyek leszünk” – idézi a közlemény Kolcsár Pétert, az operafesztivál művészeti igazgatóját.  

Az esemény szervezői Magyarország nemzeti ünnepének ajánlják a Marosvásárhelyi Vártemplomban tartott augusztus 20-i orgonahangversenyt, amelyet követően Wolfgang Amadeus Mozart Koronázási mise című műve Traian Ichim karmester által kel életre. A koncerten Garai Zsolt orgonaművész mellett a brassói és a kolozsvári operaház elsőrangú művészei is fellépnek, együtt hozva létre az alkotás „bájjal teli, hangzó univerzumát, amely kultúrákat és világokat egyesít.”

A fesztivált augusztus 22-én Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című operája zárja a Marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A mű egyszerre érzelmes és komikus, mindig a kor hangján szól az érzelmek tisztaságáról és a számtalan próbatétel közepette megtett szövevényes útról, érintve olyan témákat, mint a féltékenység és a naivitás, a varázslat és az illúzió, az anyagi jólét és a büszkeség – olvasható a közleményben. Az előadás vendégművésze a „vasakaratú és kivételes zenei képességekkel megáldott” nagyváradi születésű tenor, Ștefan von Korch, aki megfordult már többek között a zürichi, a berni, a frankfurti, a pozsonyi és a bécsi operaházban is. Partnere a Budapesten, Londonban, Berlinben és Torontóban is egyaránt nagy sikert elért Kolcsár Katalin szoprán lesz.

Virginia Zeani harminc éven át volt a legnagyobb nemzetközi operaházak prima donna assolutaja

„Virginia Zeani elnyerte az egész világ szeretetét és csodálatát, a legmagasabb értékek kezesévé, továbbá a román szellemiség és kultúra nagykövetévé vált szerte a világban. Folytatva ezt az eszmét, a nevét viselő esemény fontos találkozási pont lett a világ operaszínpadainak elitje – művészek, casting-ügynökök, valamint a nagy európai dalszínházak igazgatói – számára” – emeli ki a tájékoztató. A közlemény arra is kitér, hogy három kiadáson át a L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice énekverseny nemzetközi szintű kibontakozási lehetőséget biztosított a legtehetségesebb és legfelkészültebb fiatal énekesek számára, idén azonban, „figyelembe véve az énekverseny specifikumát és a nagyon szigorú felkészülést”, a megmérettetést nem szervezik meg. „A következő eseményig levő időt okosan használjuk ki, hogy a jövő évi versenyt minél nagyobb kreativitással szervezzük meg” – fogalmazott Kolcsár Péter.

Virginia Zeani, „a fesztivál legértékesebb és legcsillogóbb hírnöke, akinek finom lelke, szerénysége továbbra is elbűvöli a fiatal művészeket és a közönséget”, 2019-ben így üzent a róla elnevezett esemény szervezőinek: „Örülök, hogy a fesztivál minden évben szép és nagylelkű közönséget vonz, amely folyamatosan vágyik az álmodozásra és az értékekre. Köszönöm önöknek, és megtiszteltetés számomra, hogy mellettem állnak évről évre. Gondolatban én is ott vagyok önökkel a zenében, a barátságban és a szeretetben.”

Részletek a fesztiválról a virginiazeanifestival.com weboldalon böngészhetők.