„Belefullad” a cigarettacsikkekbe a tengerpart

„Belefullad” a cigarettacsikkekbe a tengerpart
Az elmúlt évek egyik legzsúfoltabb szezonja után hétszeresére nőtt időn a fekete-tenger romániai szakaszán a turisták által hagyott szemét mennyiséget. A konstancai, eforiei és mamaiai strandok „fulladnak bele” a cigarettacsikkekbe - derül ki a Mare Nostrum jelentéséből.

A civil szervezet tájékoztatása szerint a Vama Vechén, Szaturnuszon, Costinești-en, Eforiei Sudon, Konstancán, Észak-Mamaián, Năvodari-on és Corbun található nyolc partszakaszon csapatuk és a hozzájuk csatlakozott önkéntesen több mint 40 ezer négyzetméternyi területet vizsgáltak meg, és négyzetméterenként 0,65 szemetet találtak, miközben 2016 áprilisában ez még 0,098 szemét/négyzetméter volt.

„A legtöbb szemét Costinești-en (2,05 szemét/négyzetméter) és Eforien (1,76 szemét/négyzetméter) volt, a legtisztábbnak pedig Vama Veche (0,23 szemét/négyzetméter) bizonyult” – közölték a civilek.

A leggyakoribb szemétnek a tengerparton a cigarettacsikk bizonyult, a hulladékmennyiség mintegy 60 százalékát tették ki. A tasakok, üvegek, szívószálak, kavarópálcikák és műanyagpoharak következnek, de találtak bőven élelmiszercsomagolást, lampionokat, pénztárszalagokat, szalvétákat és kártyákat is.

„Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tengerparton hagyott szemétveszélyt jelent a madarakra és más állatokra. Ugyanakkor az emberi egészségre is veszélyes anyagok szabadulhatnak fel bomlásuk nyomán. A pelenkák, tamponok, tűk emellett patogén-hordozók is lehetnek” – mutat rá a Mare Nostrum.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei