Fodor

Emőke

Mezőség ma címmel rendezett folklorisztikai ismeretterjesztő és oktatásmódszertani szakmai fórumot és képzést az szamosújvári Téka Alapítvány április 12-14 között. A rendezvény ötletgazdája és főszervezője Nyitrai Marianna etnográfus, népdalénekes, az alapítvány idei Petőfi ösztöndíjasa.
Közhír
Újszerű és összetett háromnapos rendezvénysorozatot szervez a szamosújvári Téka Alapítvány és a Téka Szórványkollégium idei Petőfi ösztöndíjasa Nyitrai Marianna Mezőség ma címmel április 12-14 között. A háromnapos rendezvényt, amely folklorisztikai, ismeretterjesztő és oktatásmódszertani szakmai fórum és képzés néptáncoktatóknak, pedagógusoknak, a folklór és/vagy Mezőség iránt érdeklődőknek ajánlják.
Közhír
A szamosújvári Téka Alapítvány elhatározta, hogy eddigi munkájának egy kis szeletét intézményesíti, és kihasználva a Téka Szórványkollégium elköltöztetése következtében a Téka Házban felszabadult tereket, hivatalosan is létrehozza a Mezőségi Civil Forrásközpontot. Eddig is támogatott helyi szervezeteket, ezt immár intézményes formában folytatja. Célja, hogy a Szamosújváron, illetve környékén működő civil szervezeteknek lehetőséget nyújtson saját iroda fenntartására, ezáltal is serkentse a térség aktív civil életét.
Közhír
A szamosújvári Téka Alapítványnál 2024-ben is folyik a munka. A tavalyi évet az új kollégiumi épület felépítése, berendezése és átadása fémjelezte. És bár a csapat minden nagyobb lélegzetű munka után megígéri, hogy ez az utolsó nagy vállalása, szerencsére mindig megtalálják az új lehetőségeket, új kihívásokat. Így Szamosújvár és környéke évről évre számos rendezvénnyel, lehetőséggel bővül.
Közhír
A szamosújvári Téka Alapítvány egyik célja a mezőségi értékek megőrzése és továbbörökítése. Huszonhat éve már megfogalmazódott az az igény, hogy tiszta forrásból merítsünk, tanuljunk a falusi emberektől táncolni, énekelni. Az akkori adatközlők nagyrésze már a mennyei tánc forgatagában ropja, de emlékük, táncaik felvételei velünk maradnak. Szamosújváron
Közhír
Hatodik alkalommal találkoztak Szamosújváron a helyi és környékbeli népművészek, kézművesek, érdeklődők, a Régiók találkozóján ezúttal a gyöngy volt a fő téma.
Közhír
A Művész(?)beugró programmal indult a szamosújvári Téka Alapítvány őszi évadnyitó rendezvénysorozata október 3-án, amelyen ezúttal a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjai a Helikon munkatársaival találkoztak, interaktív foglalkozáson vettek részt. Este pedig a szamosújvári érdeklődők is betekintést nyerhettek a Helikon szerkesztőségének tevékenységébe a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum aulájában.
Közhír
Nyolcadik tanév indult a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban, Montessori szavaival, aki szerint „a gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül ő tudja megalkotni saját egyéniségét. A gyermek lelke lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonló, ahová magának a gyermeknek kell belevésni a képzeteket." Idén 432 gyereknek szólt az iskolakezdő csengő, őket köszöntötték hétfő reggel.
Közhír
Augusztus 30. és szeptember 2. között zajlottak a 8. Feketelaki népzenetábor tevékenységei és a Téka Népzeneiskola mesterkurzusai Feketelakon, a Téka Táborközpontban a Nemzeti Kulturális Alap és a Halmos Béla Program támogatásával.
KultSzínTér
Hol van Énlaka? Hargita megyében, közigazgatásilag Etéd község része. Székelykeresztúrtól 18 km-re északkeletre a Gagy-patak völgyfőjében, a Firtos-tető nyugati lábánál fekszik. A településről az a hír járja, varázsát az évszázadok nem tudták megrontani, máig egyfajta mesevilágot idéz. Házai évszázadosak, a falusi építőművészet ékkövei, egyes elemeket – például a hagyományos házak lépcsőit – még a falu határában talált, római korból hátramaradt kövekből alakítottak ki. Énlakát sajátosan ősi település-szerkezete miatt felvették a világörökségi listára. Célkitűzés: megőrizni a falu ősi képét és formáját.
KultSzínTér
Ismét népzenétől volt hangos Szamosújvár főtere: május 12–14-én, fagyosszentekkor szervezte meg a Téka Alapítvány a 27. Nemzetközi Néptáncfesztivált, amely lehetőség arra, hogy ünnepeljük hagyományainkat, találkozzunk egymással, értékeket mutassunk be és ismerjünk meg. A néptánc összeköti az embereket, áthidalja a kulturális határokat, identitáserősítő, ez a fesztivál pedig arra is szolgál, hogy bemutassuk azt a sokszínűséget és gazdagságot, amelyet a néptánc világa kínál.
Közhír
Az idén 30 éves a szamosújvári Téka Alapítvány február 3-án tartotta tisztújító közgyűlését. A közgyűlést évente szervezik, a tisztújítást ötévente. Az alapítvány alapszabályzatának módosított változata értelmében a tagsági díjat eltörölték, a tagság megtartásának feltétele a közgyűlésen való részvétel, illetve valaki meghatalmazása a szavazásra.
Közhír