Hangszersimogatásos, identitáserősítő néptáncfesztivál Szamosújváron

Hangszersimogatásos, identitáserősítő néptáncfesztivál Szamosújváron
Ismét népzenétől volt hangos Szamosújvár főtere: május 12–14-én, fagyosszentekkor szervezte meg a Téka Alapítvány a 27. Nemzetközi Néptáncfesztivált, amely lehetőség arra, hogy ünnepeljük hagyományainkat, találkozzunk egymással, értékeket mutassunk be és ismerjünk meg. A néptánc összeköti az embereket, áthidalja a kulturális határokat, identitáserősítő, ez a fesztivál pedig arra is szolgál, hogy bemutassuk azt a sokszínűséget és gazdagságot, amelyet a néptánc világa kínál.

A néptánc mellett helyi kézművesek vására kísérte a programot. A programsorozat Prücskök játszóházzal kezdődött, amelyet Katona Annamária óvónő tartott.  Ezt szabadtéri néptáncbemutató követte, ahol felléptek a magyarországi abai és szentgáli vendégek, a helyi román tánccsoport, a házigazda Kiskaláka és Kaláka, a klézsei táncosok, a brassói Mátka néptánccsoport, illetve a csíkszenttamási és csíkszentdomokosi apró táncosok. Az estet táncház zárta, amely kezdetén a moldvai zenekar megalapozta a hangulatot és mindenki bemelegedett, akit a fagyosszentek próbára tettek.

A fesztivál egyik leglátványosabb eleme az utcai felvonulás

A szombati Játék és népi hagyomány nevet viselő játéktalálkozót a művelődési házban tartották meg. Az esemény a Kolozs megyei tanfelügyelőség versenynaptárában is szerepel, óvodás és kisiskolás csoportokat vártak, akik népi játékokat mutattak be. Idén 12 csoport mutatkozott be a főleg szülőkből álló népes közönség előtt. Legmesszebbről a marosvásárhelyi Európa Gimnázium második osztályai jöttek, Máté Emese és László Enikő tanítónők vezetésével. Kolozsvárról a Méhecske óvoda kicsinyei érkeztek Kilin Tünde és Balogh Henrietta óvónőkkel, illetve a János Zsigmond Unitárius Kollégium negyedikesei Csatári Erika néptáncoktatóval. A visai óvodások és előkészítősök először jöttek hozzánk, reméljük, máskor is mosolyt csalnak arcunkra. A helyi óvodások mindannyian felléptek. A Sünike óvodásokat Polgár Éva, Katona Annamária, Juhos Ildikó és Márkosi Katinka tanította, az Elvarázsolt házikó óvodásait Sipos Erzsébet, Hideg Magda, Szabó Ildikó és Hideg Vivien. Az utóbbi óvodából egy román csoport is bemutatta táncait. A Kemény Zsigmond Elméleti Líceum (KZSEL) elemisei is részt vettek a népi játékok bemutatóján: az előkészítősök (Felszegi Melinda, Vigh Emese tanítók) és elsősök (Biris-Módi Erika és Liszicsán Enikő) játékfűzést mutattak, a másodikosok pünkösdölőt (Butuza Katalin, Filep Ildikó) míg a harmadikosok (Juhos Helga, Fodor Emőke) a Kincskereső kisködmön bicebócájának történetét fűszerezték Bartók-népdalfeldolgozással és játékkal. Az értékelő szerepet idén Rusz Csilla nagyváradi tanító, drámapedagógus vállalta, aki így méltatta az eseményt: „Kerestem a természetességet, az egyszerűséget, a tiszta énekhangot, a rítusok ünnepélyességét, az  autentikus öltözeteket, a közvetlenséget, a begyakorolt mozgásokat, a gyermeki örömöt, a megértő, elfogadó, jószándékú, érzékeny lelkületű pedagógusokat, akik megteremtik a gyermek számára a »színpadi biztonságot«. Megtaláltam. A szülők arcát, reakcióit figyelve láttam, hogy ez a fesztivál nekik is öröm, nemcsak gyermekeiknek. Jövőre a X. találkozó lesz. Ott, abban a városban, ahol háromezer magyar él, ahol a kapott segítséget kamatoztatták, értelmesen használták, ahol folyamatos és kemény munka folyik annak érdekében, hogy amit felépítettek téglánként, le ne döntse a keleti szél.”

Szívvel-lélekkel táncoltak legkisebbek a játéktalálkozón

A játéktalálkozó záróakkordja a szakmai megbeszélés volt, amely ideje alatt a gyerekek az Ördöngös zenekar jóvoltából hangszersimogatón vettek részt. 

Délutánra a fagyosszentek is megenyhültek, és ragyogó napsütésben vonult be a 380 táncos Szamosújvár főterére. Idén Bíró József, a Tékarám lovasudvar vezetője lovon vezette a menetet.

Az előadás alatt a helyi pedagógusok kézműves foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek. A fesztivál során láthattunk előadásokat különböző néptáncstílusokból és változatos régiókból. A gyönyörű viseletek, a koreográfiák újdonsága és a táncosok lelkesedése egyaránt lenyűgöző élményt nyújtott mindenkinek.

A 17 produkcióban láthattuk, hallhattuk az abai Sárvíz zenekart (vezetőik Gőbölös Gábor és Tombor Bea), a kolozsvári Kisbogáncsot, akik rábaközi táncokat mutattak be (vezetőik Boca Tünde, Enyedi Réka, Halász Levente és Rozsnyai Tamás, koreográfus Könczey Csongor), a szentgáli Szűrös néptáncegyüttest, amelyet Bodor Károly vezet. A csíkszenttamási Zsibongók gyimesi táncokat adtak elő (vezetőjük Sándor Csaba Lajos, koreográfusok Fazakas János és Sándor Csaba), utánuk az avasújvárosi Bokréta mezőségi táncai következtek (vezetőik Bartos Tímea Szandra, Popa Zsolt, koreográfusok Kispál Nándor és Lakatos Ágnes). A brassói Mátka Néptáncegyüttes a Türei falu végén… című összeállítással érkezett, vezetőjük Koszta Enikő, koreográfus Ráduly Zsuzsanna és Sándor. A Kissárvíz bodrogközi táncai után a bálványosváraljai Árvalányhaj néptánccsoport palatkai táncokkal lépett fel, Kovács Norbert koreográfiájával. A szamosújvári Kiskaláka néptánccsoport kalotaszegi táncokat mutatott be, oktatóik Cserei Both Zsuzsa és Nagy Gergő.  Ugyancsak helyiek a Dansatorii de pe Someş, akik környékbeli román táncokat mutattak be. A csíkszentdomokosi Záporozók nyárádmagyarosi táncai után a klézsei ifjak táncai következtek, vezetőjük Kádár Elemér. A kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes magyarszováti táncokat mutatott be (vezetőik és koreográfusaik Babțan Varga Teodóra, Prózsa Réka, Rozsnyai Tamás) majd a kolozsi Kaláris Kolozs környéki táncokat adott elő (vezető Kurucz Pilbák Júlia, koreográfusok Biró Júlia, Halász Levente).

A kolozsvári Zurboló (vezető Könczei Csongor és Vincze Júlia, koreográfusok Feketelaki Tibor és Székely Melinda) feketelaki táncokkal, a Szarkaláb (vezető Pillich Balázs, koreográfus Mátéfi Csaba) magyarózdi táncokkal lépett fel.  Az előadást a Kaláka néptáncegyüttes zárta, akik Kispál Nándor és Lakatos Ágnes palatkai koreográfiáját mutatták be.

A hangszersimogató igen népszerű volt

Az est következő programpontja a KZSEL tornatermében megtartott Katlan-koncert volt. A Katlan hat fiatal népzenész, akik igyekeznek a zene fiatalos, pimasz és egyben autentikus, hagyományos megfogalmazására, e szerint próbálják használni és megélni kultúrájukat. Repertoárjukban megjelenik a Kárpát-medencei magyar népzene, illetve az amerikai blue-grass muzsika világa is. A két zenei műfaj iránt érzett szeretet és érdeklődés indokolja az amúgy egymástól eltérő műfajok egyazon koncert alatt történő bemutatását. A két műfaj valóban különbözik egymástól, azonban fellelhető köztük számos hasonlóság, amelyeket hangsúlyozni szeretnének. Az együttes tagjai: Dezső Attila (hegedű, mandolin, brácsa), Szabó Bence (hegedű, brácsa), Miklósi Hunor (hegedű), Vincze Balázs (brácsa, harmonika, gitár), Réman Gergő (cimbalom, dob, harmonika), Mohácsy Lőrinc (nagybőgő).

A fesztivált hajnalig tartó táncház zárta, ahol a talpalávalót a csoportok zenekarai és a szamosújvári népzenekarok, az Ördöngös, a Bagó Banda és a Nádas húzták.

A 27. szamosújvári néptáncfesztivált a következő intézmények támogatták: a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap, a Kolozs Megyei Tanács, a Communitas Alapítvány és az Erdélyi Hagyományok Háza, partnereink a szamosújvári polgármesteri hivatal és a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum.