Énlakán is értéket ment a Téka Alapítvány

Énlakán is értéket ment a Téka Alapítvány
Hol van Énlaka? Hargita megyében, közigazgatásilag Etéd község része. Székelykeresztúrtól 18 km-re északkeletre a Gagy-patak völgyfőjében, a Firtos-tető nyugati lábánál fekszik. A településről az a hír járja, varázsát az évszázadok nem tudták megrontani, máig egyfajta mesevilágot idéz. Házai évszázadosak, a falusi építőművészet ékkövei, egyes elemeket – például a hagyományos házak lépcsőit – még a falu határában talált, római korból hátramaradt kövekből alakítottak ki. Énlakát sajátosan ősi település-szerkezete miatt felvették a világörökségi listára. Célkitűzés: megőrizni a falu ősi képét és formáját.

Ennek érdekében a falu elöljárói olyan új háztulajdonosokat kerestek, akik értékelik és megőrzik az ősi települést és házszerkezetet. A Téka Alapítvány is részese lett ezen értékmentésnek, amikor megvásárolta Illés Lajos házát. E ház oldalára vasárnap emléktábla került, amely hirdeti, hogy „Ebben a házban alkotott Illés Lajos (1942-2007) Kossuth-díjas zeneszerző, kántor, az Illés együttes alapítója.”  A táblát Lénárd Attila faragta.A táblaavatási ünnepséget a 6. Regejáró Énlaka Napok záróeseményeként szervezték. Áldást mondott Mátéfi Tímea unitárius lelkésznő, Makkai Lilla, Illés Lajos első neje leplezte le a táblát.
Dancs Alpár, Etéd község tanácsosa a helyi közösség részéről mondott köszönetet. A tanácsos segített a ház megvásárlásában, mert fontos volt számára az, hogy a helyi közösségbe csak az kerüljön be, aki értékeli ezeket az emlékeket.
„Ez a falu ékszerdoboz. Nemcsak Székelyföld ékszerdoboza, hanem az egész Kárpát-medencéé. Itt valami olyan erő van a földben, amelyhez hasonlót sehol máshol nem éreztem még” – nyilatkozta Heinczinger Mika, a Misztrál együttes alapító tagja. A rendezvényt a Misztrál Együttes koncertje zárta.

(Borítókép: Illés Lajos egykori házára vasárnap emléktábla került)