Mezőségi Civil Forrásközpontot hozott létre a szamosújvári Téka Alapítvány

téka-iroda
A Téka Alapítvány korszerű és hatékony infrastruktúrát biztosít FOTÓ: TÉKA ALAPÍTVÁNY
A szamosújvári Téka Alapítvány elhatározta, hogy eddigi munkájának egy kis szeletét intézményesíti, és kihasználva a Téka Szórványkollégium elköltöztetése következtében a Téka Házban felszabadult tereket, hivatalosan is létrehozza a Mezőségi Civil Forrásközpontot. Eddig is támogatott helyi szervezeteket, ezt immár intézményes formában folytatja. Célja, hogy a Szamosújváron, illetve környékén működő civil szervezeteknek lehetőséget nyújtson saját iroda fenntartására, ezáltal is serkentse a térség aktív civil életét.

A szamosújvári Téka Művelődési Alapítvány része a Magyar Házak hálózatának. Ezen együttműködés keretében 2020-2021 között az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a Communitas Alapítvány támogatásával országos felmérést végzett a Magyar Házak állapotáról, helyzetéről. Ennek alapján szakmai dokumentumot állítottak össze Cselekvési terv az EMKE fiók- és társszervezetei, közművelődési civil szervezetek fenntarthatóságának elősegítésére címmel.

A kutatás a civil szervezetek működésének több szempontjára is kiterjedt. A hiányosságok pótlására cselekvési tervet dolgoztak ki, ez esetben a negyedik cselekvési sort érdemes kiemelni: szakmai háttérháló megteremtése, elsősorban a kezdő vagy kisebb civil szervezetek részére.

Fény derült arra, hogy a legtöbb civil szervezet esetében gondot okoz a megfelelő PR, kommunikáció és az ehhez szükséges tudás hiánya. Számos civil szervezet nincs jogilag bejegyezve, így nem tudnak pénzügyi erőforráshoz jutni. Előfordul, hogy bár megvan a jogi háttér, sok esetben nincs meg a kellő tudás és szakmai tapasztalat a pályázatok szakmai és pénzügyi lebonyolításához. Az az elképzelés, hogy minden szervezetnek saját PR-szakembere, jogásza, könyvelője legyen, természetesen kivitelezhetetlen. Ugyanakkor néhány szervezet nem rendelkezik saját székhellyel, és a jogi bejegyzés a szervezet tagjainak magánlakásán van. A hatékony munkavégzéshez, a megfelelő infrastrukturális háttér eléréséhez székhelyre van szükség, vagy olyan közös(ségi) térre, ahol a szervezetek munkatársai/önkéntesei dolgozhatnak, találkozókat, eseményeket szervezhetnek.

Az EMKE cselekvési tervének vitája során megegyezés született arról, hogy szükség lenne kisrégiókként ún. mentor civil szervezetre, amely megfelelő szakmai tudással, infrastruktúrával rendelkezik és felvállalná ezeket a feladatokat.

Ebből kiindulva a szamosújvári Téka Alapítvány elhatározta, hogy eddigi munkájának egy kis szeletét intézményesíti és a Téka Házban felszabadult terekben hivatalosan is létrehozza a Mezőségi Civil Forrásközpontot. Célja, hogy a Szamosújváron, illetve környékén működő civil szervezeteknek lehetőséget nyújtson saját iroda fenntartására, ezáltal is serkentse a térség aktív civil életét. Emellett támogatást, erőforrásokat és együttműködési lehetőségeket biztosít, segíti a fenntartható működést, növeli a szervezetek hatékonyságát és láthatóságát. Az együvé tartozás, a közös tér használata serkentheti a közös munkát, új, innovatív megvalósításokat eredményezhet. Bíznak benne, hogy ez az új forrásközpont civil csomóponttá válik a város és a régió életében, de mindenképpen biztos ponttá a civilek életében. 

Tojásfestés növényi alapú festékkel FOTÓ: TÉKA ALAPÍTVÁNY

A Téka Alapítvány korszerű és hatékony infrastruktúrát biztosít: bebútorozott irodát, korszerű technikai felszerelést, illetve a civil szervezetek tagjai használhatják a 20 személyes gyűléstermet és a 70 személyes konferenciatermet is. 

A technikai és irodai felszerelésen túl a szakmai támogatás és együttműködés a forrásközpont egyik fő erőssége. Mivel a forrásközpont működtetését irodavezető látja el, ő látja el a titkári szolgálatot is a civil szervezetek számára, biztosítja a gyűlésekhez, találkozókhoz szükséges technika működtetését. Az informatikai infrastruktúra, weboldal kialakítása és online jelenlét aktualizálása is a hatékony humánerőforrás menedzsmenttel együtt. 

A szervezetek működését szakmailag támogatja a forrásközpont: segít a stratégiai tervezésben, a projektmenedzsmentben, a pénzügyi tervezésben, a jogi és pályázati tanácsadásban, a civil könyvvitelben illetve a jogi bejegyzéshez szükséges szakmai anyagok összeállításában. 

A civil szervezetek munkatársai illetve önkéntesei számára képzéseket, tréningeket szerveznének majd, amelyek témája a pénzügyi ismeretektől a projektmenedzsmentig illetve kommunikációs készségek fejlesztéséig terjed, de egyéb témákra is kitérhetnek az igényeknek megfelelően. 

A Mezőségi Civil Forrásközpont hálózatépítési, partnerségi lehetőségeket is kínál. A forrásközpontban működő civil szervezetnek több lehetősége nyílik arra, hogy kapcsolatokat építsen más szervezetekkel, vállalatokkal, alapítványokkal és potenciális támogatókkal.

Közösségi eseményeket, konferenciákat vagy egyéb programokat szervezhetnek, ahol a szervezetek megoszthatják tapasztalataikat, tanulhatnak egymástól és növelhetik láthatóságukat.

Az irodát kezdetben négy civil szervezetnek adják át, de a Mezőségi Civil Forrásközpont kapacitása hét-nyolc szervezet mentorálása. A környékbeli civil szervezetek illetve szerveződni vágyó civilek jelentkezhetnek az teka@teka.ro emailcímen, ha korszerű irodára, nyitott és szakmailag felkészült munkatársakra és jó hangulatú közös munkára vágynak.