Népi gyöngyök motívumvilága a Régiók találkozóján

Népi gyöngyök motívumvilága a Régiók találkozóján
Hatodik alkalommal találkoztak Szamosújváron a helyi és környékbeli népművészek, kézművesek, érdeklődők, a Régiók találkozóján ezúttal a gyöngy volt a fő téma.

A Téka Alapítvány konferenciaterme volt a jó hangulatú találkozó helyszíne, amelynek falait a Kaláka néptánccsoport számára készült kalotaszegi gyöngydíszítéses kötények is ékesítettek. De meg lehetett csodálni Sántha Emőke, Berta Alexandra, Péter Szidónia gyöngyékszereit, Boda Éva népi ékszerkészítő sárközi gyöngygallérjait, illetve helyi gyöngyékszerkészítők alkotásait, Bartha Katalin ékszereit, Molnár Erika fülbevalóit és Katona Annamária gyöngyös csodáit. Felszegi Melinda köszöntője után Nyitrai Marianna etnográfus, népdalénekes érdekes előadást tartott Képek az egykori gyöngyviselet Tolna vármegyei gyöngyöseiből és mai alkalmazási lehetőségeiből címmel. Erdélyieknek különösen érdekes volt a tájegység bemutatása és a különböző népcsoportok közti kölcsönhatásra való rávilágítás.

A maguk gyöngyös szép világáról beszélgettek a résztvevők: Boda Éva és Sántha Emőke alkalmazott technikáikról, a tanulási folyamatról meséltek, majd Filep Erzsébet a széki gyöngysor típusait mutatta be. A kalotaszegi gyöngyökről is szó esett, sőt a bürokratikus nehézségeket se hallgatták el a résztvevők. Az erdélyi népművészek tárgyainak zsűriztetése az összes résztvevőt szóra bírta, tehát ez időszerű téma.

Sinkó Kalló Katalin Kalotaszegi Nagyírásos című könyvének idén jelent meg a második kibővített kiadása. A szerző elmesélte gyűjtőútjainak kezdetét, a nagyírásos történetét, de érintette a kézimunka mai helyzetét is. A jelenlevők megvásárolhatták a kiadványt, amely a legátfogóbb mintakincs gyűjtemény e témában.

Ebéd után a pethőhenyei Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület csapata moldvai népdalokat zenélt, énekelt. Megszólalt a hegedű, kaval, koboz és Mihály és Juli csengő hangja is.

A napot műhelymunka zárta, amelyen Sántha Emőke kalotaszegi szedettes gyöngyvarrást tanított. A rendezvény partnerei a Téka Alapítvány és a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület voltak, támogatója pedig a Communitas Alapítvány.

Borítókép: A Tarsoly egyesület csapata moldvai népdalokat zenélt, énekelt