Irodaközpontot hoznának létre a szamosújvári Téka Alapítványnál

Átalakították a Téka-ház felszabadult szobáit
A szamosújvári Téka Alapítványnál 2024-ben is folyik a munka. A tavalyi évet az új kollégiumi épület felépítése, berendezése és átadása fémjelezte. És bár a csapat minden nagyobb lélegzetű munka után megígéri, hogy ez az utolsó nagy vállalása, szerencsére mindig megtalálják az új lehetőségeket, új kihívásokat. Így Szamosújvár és környéke évről évre számos rendezvénnyel, lehetőséggel bővül.

Az alapítvány február elején szervezte meg az éves közgyűlé­sét, ahol beszámoltak az elmúlt év megvalósításairól, és a terveket is bemutatták. Balázs-Bécsi Attila, az alapítvány elnöke hangsúlyozta a kollégium építésének sikertörténetét, a székhely átalakulását. Egri Hajnal a művelődési központ, Balázs-Bécsi Enikő a kollégium rendezvényeit mutatta be, illetve az alapítvány pénzügyi beszámolóját is megtartotta.

A 14. jótékonysági farsangi bált február 10-én szervezték meg, amelyen a begyűlt adományokat a Téka Szórványkollégium működtetésére fordítják. Az idei rendezvényen részt vett a Kolozsvár magyarországi főkonzulátusát képviselő Simon István Előd konzul, a Kolozs Megyei Tanács részéről Vákár István alelnök, illetve Balla Ferenc megyei képviselő. Szamosújvár vezetősége is jelen volt a rendezvényen, Ovidiu Drăgan polgármester és Paul Măhălean alpolgármester is közösen ünnepelt a bálozókkal. 250 szamosújvári magyar szórakozott a szamosújvári Live Zenekar és Nagy Albert által játszott dallamokra. A tombolára számos helyi kézműves, vállalkozó ajánlott fel díjakat. Ékszerek, kerámiatárgyak, sütemények, könyvek, utalványok leltek gazdára. 

Miután a diákok tavaly ősszel átköltöztek a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum épületszárnyaként megépült kollégiumba, felszabadultak azok a terek a Téka Alapítvány Mihai Viteazu utcai ingatlanában, amelyeket a növekvő diákszám miatt rendre a kollégium foglalt el. Kiürülésük után azonnal neki is fogtak a szobák átalakításának. Az Agropan, a Trafotech és a KÉSZ Románia is támogatta a felújítást, Vigh Zoltán csapata végezte a munkát, így hamarosan a vendégszobák is lakhatóvá válnak. 

A kollégium megnyitása után a Téka-ház felszabadult tereit visszakaphatták a Téka Alapítvány néptáncegyüttesei: a Kaláka, a Kiskaláka, a Kenderkóc. Van már külön terem a népzene- és az egyéni népdaloktatásnak is. A konferenciateremben zavartalanul lehet bármikor előadást, találkozót tartani, nem szolgál már tanulóteremként. 

A következő tervek egyike, hogy irodaközpontot alakítsanak ki az eddig is támogatott  mezőségi civil szervezeteknek, Mezőségi Civil Forrásközpont névvel.