Tanévnyitó a Mezőségen: négyszáznál több gyereknek szólt az iskolakezdő csengő

Tanévnyitó a Mezőségen: négyszáznál több gyereknek szólt az iskolakezdő csengő
Nyolcadik tanév indult a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban, Montessori szavaival, aki szerint „a gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül ő tudja megalkotni saját egyéniségét. A gyermek lelke lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonló, ahová magának a gyermeknek kell belevésni a képzeteket." Idén 432 gyereknek szólt az iskolakezdő csengő, őket köszöntötték hétfő reggel.

Az ünnepséget Baba Vera vezette, aki felszólította Kulcsár Melinda Ilona igazgatót, hogy köszöntse az egybegyűlteket. Az intézményvezető kihangsúlyozta, hogy a mezőségi szórványiskolában a nevelő munka kiegészíti az oktatói munkát, néha talán hangsúlyosabb is. Az igazgató beszámolt az elmúlt időszak infrastrukturális fejlesztéseiről is: a kerítés építéséről, a focipálya felújításáról, a padlók újraviaszolásáról, amelyek az iskolaközösség kényelmét és biztonságát szolgálják. A következőkben Szamosújvár alpolgármestere, Mahalean Paul üdvözölte a diákokat, erőt és kitartást kívánt a tanári karnak. Gratulált a szamosújvári magyar közösségnek a kiválóan felszerelt iskolához, és támogatásáról biztosította őket. Balázs-Bécsi Enikő, a Téka Alapítvány nevében üdvözölte az iskolaközösséget és közölte a jó hírt: vasárnap a 25 településről érkezett diáksereg beköltözött az új kollégiumi épületbe. A Téka Alapítvány a magyar oktatás támogatását tűzte ki egyik céljául, ennek érdekében minden évben hozzáad az iskola értékéhez – hol anyagi, hol szellemi értéket – mutatott rá.

A helyi rendőrség képviselője után, a helyi – Vajda Dániel a református és Küsmödi Attila katolikus – lelkészek áldották meg a résztvevőket. Török Bálint matematikatanár adta át a Sütő György díjat, amely azon végzősöknek jár, akik 10-est érnek el a vizsgán. Az idei érettségin két 10-es osztályzatot elért tanuló volt: Felszegi Kincső és Muresan Katika. Ők vették át a jeles matematikatanár jelenleg Amerikában élő fia által felajánlott pénzjutalmat.

Kulcsár Melinda igazgató bemutatta a tanítókat, osztályfőnököket. Az előkészítősöket idén Dániel Melinda és Kis Angéla fogadta, ők szólították név szerint az aprókat, akik büszkén vették át az iskolanyakkendőt. Fodor Viola elsős verssel bíztatta őket „összességében jó itt nagyon”. A megnyitó ünnepség hagyományos mozzanata a kezdő osztályok tanítóinak, osztályfőnökeinek szalagfonása József Attila Kertész leszek című versének megzenésített változatára. Az előkészítős tanítók mellett Pap Erzsébet 5. osztályfőnök, Vass Tibor és Pávai Jenő 9. osztályfőnökök fonták az sokszínűség szalagjait az együttműködés oszlopára. Ezt követően az osztálytermekben folytatódott a viszontlátás örömünnepe. Vasárnap 15 órakor mindenki megcsodálhatja az új kollégiumot az avatási ünnepséget követően, amelyre szeretettel várnak.

Borítókép: Tanítók és osztályfőnökök fonták az sokszínűség szalagjait az együttműködés oszlopára