Nyilvános az Európai Filmdíjak idei jelöltjeinek listája

Nyilvános az Európai Filmdíjak idei jelöltjeinek listája
Közzétette az Európai Filmdíjak (European Film Awards) idei jelöltjeinek listáját az Európai Filmakadémia: a legtöbb jelölést a Közel, a Szent pók és A szomorúság háromszöge gyűjtötte be, de Kerekes Péter Cenzorka című alkotása is díjesélyes.

A legjobb európai film kategória fődíjáért idén öt alkotás száll versenybe: A szomorúság háromszöge (r. Ruben Östlund), az Alcarràs (r. Carla Simón), a Közel (r. Lukas Dhont), a Fűző (r. Marie Kreutzer) és a Szent pók (r. Ali Abbasi).

A legtöbb jelölést a cannes-i nagydíjas Közel kapta: a legjobb európai film díja mellett rendezője, a belga Lukas Dhont, a főszerepét alakító Eden Dambrine, valamint a két forgatókönyvíró (külön jelölést kapott Lukas Dhont és Angelo Tijssens) is díjesélyes.

Szintén öt jelölést tudhat magáénak a Szent pók: Ali Abbasi versenyben van a legjobb európai rendező, Zar Amir Ebrahimi a legjobb európai színésznő címéért, Abbasi és Afshin Kamran Bahrami pedig külön-külön kapott jelölést a forgatókönyvírói díjra.

Ruben Östlund Arany Pálma-díjas szatírája a legjobb európai film díján túl további három kategóriában kapott jelölést, így A szomorúság háromszöge elnyerheti a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvírónak (Ruben Östlund először és Ruben Östlund másodszor), valamint a legjobb európai színésznek (Zlatko Burić) járó elismerést is.

A legjobb film díján kívül a Fűző is esélyes még két másik kategóriában: Marie Kreutzer elviheti a rendezői díjat, Vicky Krieps pedig a legjobb európia színésznő díját. Utóbbi kategóriában a Szent pók főszereplője mellett Léa Seydoux (Egy szép reggelen), Penélope Cruz (Párhuzamos anyák) és Meltem Kaptan (Egy anya George W. Bushsal szemben) is esélyes.

Az említetteken túl a legjobb európai forgatókönyvíró díjára Carla Simón és Arnau Vilaró (Alcarràs), valamint Kenneth Branagh (Belfast) esélyes, a legjobb európai rendező címért pedig Jerzy Skolimowski (EO) és Alice Diop (Saint Omer) is versenyez.

A legjobb európai színész kategória fődíjáért A szomorúság háromszöge és a Közel főszereplői mellett Elliott Crosset Hove (Isten földje), Paul Mescal (Aftersun) és Pierfrancesco Favino (Nostalgia) is versenybe száll.

A nemzetközi filmkritikusok European Discovery – Prix FIPRESCI díjára jelölték Kerekes Péter szlovákiai magyar rendező Cenzorka (107 Mothers) című alkotását. Az elismerés további esélyesei a Love According To Dalva (r. Emmanuelle Nicot), az Other People (r. Aleksandra Terpińska), a Pamfir (r. Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk), a Small Body (r. Laura Samani) és a Sonne (r. Kurdwin Ayub).

A legjobb európai dokumentumfilm kategória jelöltje az A House Made of Splinters (r. Simon Lereng Wilmont), a Girl Gang (r. Susanne Regina Meures), a Mariupolis 2 (r. Mantas Kvedaravičius), a The Balcony Movie (r. Paweł Łoziński) és a The March On Rome (r. Mark Cousins).

Az Európai Filmdíjakat december 10-én, Reykjavíkban adják át, a további kategóriák jelöltjeinek listája pedig a europeanfilmawards.eu honlapon böngészhető.

Borítókép: szeletek a legjobb európai film kategóriában jelölt alkotásokból. Fotó forrása: europeanfilmawards.eu