Átadták az Európai Filmdíjakat, tarolt A szomorúság háromszöge

Átadták az Európai Filmdíjakat, tarolt A szomorúság háromszöge
A hétvégén Reykjavíkban tartották a 35. Európai Filmdíjak átadóünnepségét, ahol a legtöbb elismerést – többek között a legjobb európai filmnek járó díjat – Ruben Östlund A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness) című, influenszerekről és dúsgazdagokról szóló szatírája nyerte el, továbbá díjat kapott a Sisi királynét alakító Vicky Krieps is – derül ki a Film.hu összeállításából.

Harmincötödik alkalommal tartották meg szombat este az izlandi fővárosban a rangos Európai Filmdíjak átadóját, amelynek legnagyobb nyertese a Lavina és A négyzet című alkotások rendezőjének új filmje, A szomorúság háromszöge lett. A film világpremierje az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Pálmát.

„Ruben Östlund influenszerek és dúsgazdagok felszínes világát szatirikusan feltálaló, a jó ízlés határait feszegető filmje összesen négy kategóriában érdemelte ki a díjat: a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv mellett, a milliárdjait trágyakereskedésből szerző orosz oligarcha szerepében látható Zlatko Burić lett a legjobb férfi főszereplő” – olvasható a www.magyar.film.hu honlapon.

A legjobb női főszereplő díját Vicky Krieps kapta Marie Kreutzer Fűző (Corsage) című filmjéért, amelyben a negyvenéves Sisi királyné szerepében látható. A legjobb európai vígjáték díját a Fernando León de Aranoa által rendezett A jó főnök (El buen patrón) című spanyol film kapta, amelyben Javier Bardem alakítja a rangos mérleggyár képmutató vezetőjét.

A legjobb európai felfedezettnek járó Fipresci-díjban Laura Samani Parányi test (Small Body) című alkotása részesült, a legjobb európai dokumentumfilm a Mantas Kvedaravičius által rendezett Mariupolis 2., a legjobb európai animációs alkotás a No Dogs or Italians Allowed (r. Alain Ughetto), a legjobb rövidfilm pedig a Granny's Sexual Life (r. Urška Djukić, Emilie Pigeard) lett.

Az Európai Filmdíj (European Film Awards) 1988-ban alapított filmművészeti elismerés, amelyet az Európai Filmakadémia (EFA) ítél oda minden évben, különböző műfaji és alkotói kategóriákban.

Borítókép: A szomorúság háromszöge nyerte el a legjobb európai film díját