Európai Filmdíjat kap Ágh Márton a Természetes fény című alkotás látványtervezéséért

Európai Filmdíjat kap Ágh Márton a Természetes fény című alkotás látványtervezéséért
Nagy Dénes Természetes fény című filmjének látványtervezéséért Ágh Mártonnak ítélte oda idén az Európai Filmakadémia (EFA) a legjobb látványtervező díját – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet az MTI-t.

Ágh Márton 1991 és 1996 között díszlettervezést tanult a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, azóta pedig budapesti és vidéki színházakban, valamint számos filmben is dolgozik. 2000 óta állandó díszlettervezője a Krétakör Színháznak, 2015-ben pedig megkapta a Színikritikusok legjobb díszletnek járó díját (Faust I-II., Katona József Színház).

A nagy presztízsű Európai Filmdíjakért idén az európai filmtermés javából kiválasztott 53 mozifilm alkotói versenyezhettek. A díjakat 26 kategóriában adják át decemberben Berlinben – írták, emlékeztetve arra, hogy az Európai Filmakadémia korábban már nyilvánosságra hozta: ebben az évben a világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulása elismeréseként Mészáros Mártát életműdíjjal tünteti ki.

A Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István, egy magyar földműves szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvédalakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögéből, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Nagy Dénes első mozifilmjének világpremierje a Berlinálén volt, ahol a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjjal tüntették ki.

(Borítóképen Ágh Márton. Fotó forrása: protontheatre.hu)