EFA – A Quo vadis, Aida? című alkotást választották a legjobb európai filmnek 2021-ben

EFA – A Quo vadis, Aida? című alkotást választották a legjobb európai filmnek 2021-ben
A koronavírus-járvány miatt hibrid formátumban megtartott gálán adták át szombat este Berlinben az idei Európai Filmdíjakat: Jasmila Žbanić Quo vadis, Aida? című bosnyák háborús drámája nyerte el a legjobb filmnek járó elismerést. Az eseményen Mészáros Márta Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró átvehette az Európai Filmakadémia (EFA) életműdíját.

A Quo vadis, Aida? volt az egyetlen a nagyjátékfilmes mezőnyben, amely az EFA legjelentősebb díjai közül hármat is elhozott: Jasmila Žbanić munkája az 1995-ös srebrenicai vérengzésről ugyanis a legjobb rendezésért járó díjat is megkapta, főszereplőjét, Jasna Đuričić-ot pedig a legjobb női alakítás díjával tüntette ki az Európai Filmakadémia. Jasmila Žbanić otthonából élőben közvetített beszédében kiemelte, filmjét a fiaikat, fivéreiket, férjüket elveszítő srebrenicai nőknek ajánlja, akiknek „békét kellett teremteniük egy teljesen szétrombolt országban, és helyrehozni a sok bajt, amelyet a férfiak okoztak”.

A film középpontjában egy boszniai nő, Aida áll, aki tolmácsként dolgozik a több mint nyolcezer bosnyák férfit és fiút legyilkoló szerbek mészárlását tétlenül szemlélő ENSZ-erőknek, miközben megpróbálja megmenteni férjét és fiát. Az alkotás rendezője hangsúlyozta: reméli, hogy filmje hozzájárul ahhoz, hogy erősödjön „a női szolidaritás”, és jobban megjelenjenek „női történetek és női nézőpontok a filmekben, a politikában, az életben”.

Ugyancsak otthonában, Budapesten „vette át” az EFA elismerését jelképező szobrot Mészáros Márta, az idei életműdíjas is, akit a testület elnöke, Agnieszka Holland lengyel filmrendező „progresszív feminista művészként” jellemzett méltatásában.

A gálán résztvevő díjazottak. Fotó forrása: Facebook/European Film Awards

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Sir Anthony Hopkins kapta Az apa (The Father) című drámában nyújtott alakításáért. A díjazott – aki már a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját is elnyerte a demenciáról szóló filmmel – nem vett részt a gálán. Florian Zeller, Az apa szintén Oscar-díjas rendező-forgatókönyvírója Christopher Hampton társforgatókönyvíróval a legjobb forgatókönyvért járó díjat kapta meg szombat este.

A legjobb európai vígjátéknak járó elismerést a norvég Ninjababy című film kapta, amelyet Yngvild Sve Flikke rendezett. Az EFA az európai filmművészet idei felfedezettjének Emerald Fennelt, az Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman) ugyancsak Oscar-díjas rendező-forgatókönyvíróját választotta, aki egyben a FIPRESCI díját – a nemzetközi filmkritikusok elismerését – is elnyerte.

A díj legújabb, tavaly alapított kategóriája az innovatív történetmesélésért járó elismerés. Ezt idén Steve McQueen nyerte el a Kis fejsze (Small Axe) című munkájával, amely a karibi térségből származó londoni bevándorlók példáján keresztül öt epizódban, öt különálló történetben mesél az afroeurópai kisebbségi lét súlyos megpróbáltatásairól.

Radu Jude rendezőt Babardeală cu bucluc sau porno balamuc című alkotásáért két kategóriában is jelölték idén, így a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvírónak járó elismerésért folyó versenyben is az öt esélyes közé került, de végül nem kapott díjat.

Az 1988-ban alapított EFA 34. alkalommal ítélte oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket, amelyek a kontinens filmművészete iránti figyelmet hivatottak erősíteni. Több kategóriában már korábban eredményt hirdettek, így többek között azt is bejelentették már hetekkel a díjátadó előtt, hogy idén Ágh Márton, a Természetes fény című második világháborús magyar dráma látványtervezője a legjobb európai látványtervező.

A díjak sorsáról az Európai Filmakadémia több mint négyezer tagja döntött titkos szavazás alapján. Valamennyi kategória jelöltjei és győztesei a www.europeanfilmawards.eu weboldalon böngészhetők.

(Borítókép: Jelenet a legjobb európai filmnek választott Quo vadis, Aida? című alkotásból)