Huszonötödik alkalommal láthatók Romániában a legújabb francia filmek

Huszonötödik alkalommal láthatók Romániában a legújabb francia filmek
Jubileumi, huszonötödik kiadásához érkezett a Francia Filmek Romániai Fesztiválja: idén július 1. és 11. között láthatják az érdeklődők a legújabb és legfigyelemreméltóbb francia filmeket több romániai város mozijaiban és szabadtéri helyszínein, így Bukarestben, Kolozsváron, Iași-ban, Temesváron, Brassóban, Brăila-n, Konstancán, Sepsiszentgyörgyön, Szebenben és Szucsáván is. A fesztivál történetében először néhány műsorra tűzött alkotást online is megtekinthetnek a filmkedvelők.

Románia leghosszabb életű filmfesztiválján a jubileumot ünnepelve idén öt szekcióban összesen huszonöt filmet vetítenek, de a klasszikus programok mellett újdonságokra is számíthatnak az érdeklődők – olvasható a fesztivál közleményében.

A fiatal tehetségek nagyjátékfilmes versenyében az előző évekhez hasonlóan debütáló francia filmkészítők mérettetnek meg a közönségdíjért. A legjobbnak választott alkotás rendezője a fesztivált szervező bukaresti Francia Intézet jóvoltából 1000 eurós ösztöndíjat kap, a film romániai forgalmazója pedig a TV5 Monde televíziós csatorna által nyújtott pénzügyi támogatásban részesül. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbben adhassák le szavazataikat, a versenyben részt vevő alkotásokat online, az Eventbook felületén is láthatják a filmkedvelők július 5. és 9. között. A nagyjátékfilmek mellett idén a rövid debütfilmek is versenybe szállnak: az öt alkotás közül háromtagú, fiatal filmkritikusokból álló zsűri választja ki a legjobbat, amelynek rendezője részt vehet a francia intézet Résidence de Poche elnevezésű rezidensprogramjában.

Az év francia filmjeiből szemléző szekcióban idén a vígjátékok dominálnak, így többek között látható majd a 2021-ben hét César-díjjal jutalmazott Adieu Les Cons (Bye Bye Morons), amelyet Albert Dupontel rendezett, valamint Emmanuel Courcol Un Triomphe (The Big Hit) című alkotása is, amely tavaly megkapta az Európai Filmdíjak legjobb komédiának járó elismerését. Új szekcióként jelentkezik a Carte Blanche, amelyben öt román filmes szakember – Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu és Cristi Puiu – ajánl egy-egy francia filmet, amely eddigi pályafutásuk során lenyűgözte, inspirálta őket.

A Francia Filmek Romániai Fesztiválja a kezdetektől fogva különös figyelmet fordított a francia filmkészítők új generációira, elhozva alkotásaikat a romániai mozikba is: az ötödik és egyben utolsó, Le Meilleur du FFF nevet viselő szekcióban híres és elismert francia rendezők debütfilmjeit láthatják az érdeklődők. Ezek az alkotások már a fesztivál időpontja előtt is megtekinthetők az Eventbook platformján, Románia egész területéről, az online vetítések információit, valamint a fesztivál részletes programját pedig az institutfrancais.ro/bucuresti weboldalon teszik közzé a szervezők.

(Borítókép: Jelenet Emmanuel Courcol Un Triomphe című filmjéből)

varosnapokHirdetés