Francia filmek Romániában 24. alkalommal is

Francia filmek Romániában 24. alkalommal is
A kivételes körülmények ellenére is megrendezik a Francia Filmek Romániai Fesztiváljának 24. kiadását: az ország nyolc városában összesen tizennyolc francia filmkülönlegességet tekinthetnek meg az érdeklődők a rendezvény ideje alatt, szeptember 23. és október 4. között.

A szervezők mind a nyolc helyszín esetében – Bukarest, Kolozsvár, Iaşi, Temesvár, Arad, Brassó, Brăila és Szucsáva – egyelőre nyílt, kültéri vetítési helyszínekben gondolkodnak, de amennyiben a járványügyi helyzet alakulása és az egészségügyi előírások megengedik, beköltöztetik a fesztivált a mozitermekbe.

A romániai Francia Intézet filmszemléje idén a Le film français au féminin, azaz a Francia filmek nőnemben mottó alatt zajlik és előtérbe helyezi Franciaország neves női filmkészítőit az első debütálóktól kezdve egészen az olyan világhírű nevekig, mint Céline Sciamma, Alice Winocour és Agnès Varda, valamint a mozitörténetet meghatározó alakjai, mint Nelly Kaplan és Alice Guy. Feltűnnek a vásznon olyan, a romániai közönség által is ismert francia színésznők, mint Catherine Deneuve vagy Anais Demoustier, az alkotások középpontjában pedig rendszerint figyelemre méltó női karakterek állnak.

Az idei fesztivál filmjei három részre tagolhatók, így például az első összeállítás a fiatal rendezőkre fókuszál, előtérbe hozva a filmkészítők új hullámának első vagy második nagyjátékfilmes alkotóit. Ezenkívül csoportosíthatók a rangos elismerések és a közvélemény alapján az év legjobbnak ítélt francia filmjei, valamint a Joachim Lepastier filmkritikus által ajánlott alkotások.

A vetítések részletes programját a szervezők a www.institutfrancais.ro weboldalon fogják közölni.